1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Putinilta yllättävä sovitteluele – tarjoaa talousapua Ukrainalle

Putin antoi nyt ensimmäiset julkiset määräyksensä omalle hallitukselleen, miten Ukrainan tilanteen suhteen olisi toimittava. Asiantuntijat yllättyivät sovinnollisuudesta.

Ukraina
Venäjän presidentti Vladimir Putin.
Venäjän presidentti Vladimir Putin kokouksessa Novo-Ogaryovon asunnollaan 26. helmikuuta.Mihail Metzel / RIA Novosti / AFP / Lehtikuva

Venäjän presidentti Vladimir Putin on julkaissut sovinnollisen viestin Ukrainan tilanteesta. Putinin viesti on julkaistu Kremlin nettisivulla.

Putin ilmoittaa määränneensä Venäjän hallituksen jatkamaan neuvotteluja Ukrainan johdon kanssa taloudellisten ja kaupallisten suhteiden parantamisesta. Ukrainalle annettavasta talousavusta tulee konsultoida myös Kansainvälistä valuuttarahastoa IMF:ää ja rikkaiden maiden G8-ryhmää.

Putin määräsi myös hallituksensa harkitsemaan Krimillä asuvan venäläisvähemmistön pyytämää humanitaarista apua.

Kyseessä oli Putinin ensimmäinen kannanotto Ukrainan uuteen poliittiseen tilanteeseen. Asiantuntijoiden mukaan Putinin viesti on huomattavan sovinnollinen verrattuna moniin Venäjällä annettuihin lausuntoihin, jotka tyrmäävät Ukrainan uuden hallinnon.

Asiantuntijat arvelevat, että Putin ei halua Venäjän jäävän ulos Ukrainan avustustoiminnasta. Putin on kutsunut Ukrainaa Venäjän veljesmaaksi, mutta maan uusi hallinto pyrkii suuntautumaan länteen Venäjän sijasta.

Joulukuussa Putin solmi Ukrainan vielä vallassa olleen presidentin Viktor Janukovitshin kanssa sopimuksen 15 miljardin dollarin lainasta. Venäjä on maksanut lainasta ensimmäisen erän, mutta jäädyttänyt apunsa Ukrainan vallanvaihdon vuoksi. Venäjän mukaan se haluaa lisäselvyyttä maan tilanteesta ennen kuin lisärahaa annetaan.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi