Hyppää sisältöön

Orkideat kukkivat New Yorkissa - väriloistoa videolla

Tuhannet eksottiset kukat tuovat väriä Yhdysvaltain itärannikon poikkeuksellisen ankaraan talveen.

Valkoinen orkidea.
New Yorkin kasvitieteellisessa puutarhassa kukkivat parhaillaan väriloistossaan tuhannet orkideat.

New Yorkin kasvitieteellisessä puutarhassa Yhdysvalloissa kukkivat tuhannet orkideat valmiina lauantaina avattavaan orkideanäyttelyyn. 12. kerran järjestettävän kolmiviikkoisen näyttelyn teemana on tällä kertaa Key West eli Yhdysvaltain eteläisin kaupunki.

New Yorkin poikkeuksellisen lumisessa ja kylmässä talvessa orkideoita tulvehtivat kasvihuoneet tarjoavat sekä väriä että lämpöä, lupaa puutarhan apulaisjohtaja Karen Daubman

Orkideat ovat yksi maailman suurimmista kukkivien kasvien perheistä. Luonnossa esiintyy yli 30 000 orkidealajia, ja ihminen on kehitellyt 150 000 lisää. New Yorkin kasvihuoneissa pienimmät kukat ovat halkaisijaltaan vain millimetrin, suurimmat 18 senttiä.

– Orkideat ovat fantastinen legendojen ja tarinoiden lähde. Niillä on maine villeinä, eksoottisina, kalliina, ja harvinaisina, minkä vuoksi niitä on arvostettu halki historian, sanoo puutarhan kuraattori Marc Hachadourian.

Hänen hoivissaan on tuhansia orkideoita, joista monet on tuotu muun muassa Etelä-Amerikasta ja Kaakkois-Aasiasta. Suurimmaksi haasteeksi hän kertoo sen, että kaikki kasvit kukkisivat samaan aikaan. Sitä varten on tehtävä temppuja valolla, lämpötilalla, vedellä ja lannoitteilla, hän kertoo.