1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kansallisteatterissa mennään maan uumeniin

Suomen tunnetuimpiin näytelmäkirjailijoihin kuuluva Laura Ruohonen on tarttunut uudessa näytelmässään ajankohtaiseen aiheeseen: ydinjätteen loppusijoitukseen. Kansallisteatterin suurelle näyttämölle tuotu Luolasto-näytelmä kattaa pitkän aikajanan esihistoriasta tulevaisuuteen.

kulttuuri
Martti Suosalo esiintyy Luolasto-näytelmässä.
Martti Suosalon esiintyy ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa. Yle

Kansallisteatterin suuri näyttämö on valtava musta luola, jossa näyttelijät liikkuvat ylös alas hisseillä ja köysiä pitkin. Näytelmäkirjailija ja ohjaaja Laura Ruohonen on innoissaan suureen näyttämön mahdollisuuksista.

- Täällä olen voinut toteuttaa visioni. Harvassa paikassa olisin voinut tuoda näyttämölle hissejä. Olen ollut jotenkin kyllästynyt siihen, että näyttelijät ovat liimattuna lattiatasoon ja liikkuvat aina horisontaalisesti. Nyt he kiipeilevät tuolla köysissä ja liikkuvat enimmäkseen vertilkaalisesti, kertoo Ruohonen.

Kansallisteatterin päänäyttämö aiheuttaa myös paineita ja suuria odotuksia, mutta Laura Ruohonen on päättänyt olla välittämättä niistä.

- Voi olla, että kaivan verta nenästäni, sillä olen tehnyt juuri sellaisen teoksen kuin haluan. Mielestäni tämä on juuri se paikka, jossa täytyy rikkoa rajoja. Ei saa olla niin, että suurelle näyttämölle tehdään vain tietynnäköistä teatteria.

"Ajoimme katsomaan miltä vuotava ydinvoimala näyttää"

Luolasto on hyvin ajankohtainen näytelmä; se käsittelee ydinjätteen loppusijoitusta. Ennen kaikkea näytelmä kertoo kuitenkin aikakäsityksestämme ja ihmisen vastuusta.

- Vain muutaman kymmenen vuoden hyödyn takia olemme valmiita tekemään ratkaisuja, jotka vaikuttavat jopa 100 000 vuoden päähän. Emmekä edes tiedä kaikkia vaikutuksia ja mahdollisia seurauksia. Tämä on minulle voimakas kuva siitä, miten me näemme paikkamme ajassa ja maailmassa ylipäätään, toteaa Laura Ruohonen.

Näytelmässä liikutaan pitkällä aikavälillä: aina esihistoriasta tulevaisuuteen saakka. Myös näytelmän kielessä on viittauksia menneeseen, sillä teksti on kirjoitettu osittain runomittaan.

- Tämä kieli johtuu siitä, että vanhimmat säilyneet tekstimme ovat juuri runoja. Muutamia kirkkaita sanoja, joita on löytynyt jostain. Tällä tavoin yritän ymmärtää sitä, mikä ihmisessä on ikuista.

Näytelmän kirjoitustyö alkoi jo viitisen vuotta sitten. Ruohosta hämmästytti se innokkuus, jolla Suomi haluaa olla ensimmäinen maa maailmassa, joka hautaa ydinjätettä kallioon.

- Me olemme aika haluttomia vaikeuttamaan omaa elämäämme ja ajattelemaan asioita loppuun asti. Meidän pitäisi kyetä näkemään tekojemme seuraukset, eikä työntää niitä muiden kontolle.

Ensimmäinen aihio näytelmälle saattoi kuitenkin syntyä jo Ruohosen nuoruudessa, jolloin hän oli vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa.

- Asuin lähellä Harrisburgia, kun ydinvoimalaonnettomuus tapahtui. Sen sijaan, että ihmiset olisivat paenneet, isäntäperheenikin pakkasi meidät kakarat autoon ja ajoimme katsomaan, miltä vuotava ydinvoimala näyttää. Ihmiset olivat pettyneitä, kun voimalan liepeillä ei näkynytkään vihreää usvaa tai ylipäätään mitään, muistelee Ruohonen.

Martti Suosalo nähdään ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa

Luolastossa nähdään myös harvinaislaatuinen debyytti. Suomen suosituimpiin näyttelijöihin kuuluva Martti Suosalo esiintyy ensimmäistä kertaa Kansallisteatterissa.

- Ensimmäisen kerran minua kysyttiin vuonna -89, mutta olin silloin Ryhmäteatterissa. Nuorelle näyttelijälle Ryhmis oli sellainen paikka, ettei sieltä lähdetty edes Kansallisteatteriin. Kieltäydyin. Nyt sitten Laura halusi minut tähän ja saatiin kuin saatiinkin aikataulut sopimaan, kertoo Suosalo.

Toinen pääosanesittäjä Alma Pöysti esiintyy myös ensimmäistä kertaa Kansallisessa. Rooli on haastava, sillä Pöysti joutuu kiipeilemään seiniä pitkin ylös ja alas ja roikkumaan köysissä.

- On tämä aika haasteellista ollut! Ihan äänenkäytöstä lähtien. Kroppa toimii ilmassa ihan eri tavalla ja onhan se uusi elementti, tavallaan luonnoton.

Näyttelijät ovat saaneet kiipeilykoulutusta ja turvallisuudesta huolehditaan muutenkin tarkasti.

- Olemme käyneet aika paljon kiipeilemässä. Olen saanut hyvän luottamuksen omaan tekemiseen. Toki meillä on täällä varmistajat köysissä ja ammattilaiset ovat tarkistaneet kaikki laitteet, kertoo Pöysti esitellen kiipeilyvaljaitaan.

Luolasto saa ensi-iltansa Kansallisteatterin päänäyttämöllä 5.3.

Lue seuraavaksi