Hyppää sisältöön

Leuto talvi vesittää laskiaisperinteitä

Lauha sää latistaa monien perinteikkäiden laskiaistapahtumien järjestämistä. Mäenlasku ja luistelu ovat paikoitellen hankalia toteuttaa, kun lumet ja jäät ovat osin sulaneet. Sään toivotaan kääntyvän laskiaistapahtumille myönteisempään eli pakastuvampaan suuntaan.

Kuva: Katja Oittinen / Yle

Kajaanissa sunnuntaina kaupunginlammen laskiaisriehassa joudutaan jäällä liikkumista rajoittamaan, kertoo Juhani Alanen Lions Club Kajaani Linnasta.

- Sillan lähellä on sulaa eikä jää ole vahvaa ja se alue tullaan eristämään. Siihen tulee varoalueet.. Vastapäinen rinne on lumen suhteen pikkuisen heikoilla. Lisäksi pakkanen on tehnyt sen, että se jäätyi. Eli nopeuslaskukilpailu on peruttu tältä vuodelta. Sitä ei pidetä ollenkaan.

Vuosien varrelta Alanen muistaa muitakin hankalia sääolosuhteita.

- Klubillamme oli 1980-1990-lukujen vaihteessa turkishaalarit ja sattui semmoinen kumisaapaskeli. Haalarit olivat aivan märät, kun vettä satoi ja sohjoa oli joka puolella. Sitten tietysti on oltu toisessa äärimmäisyydessä, että oli valtavat pakkaset ja lunta. 

Lions Klub Kajaani Linna täyttää ensi keväänä 50 vuotta ja laskiaistapahtumaa on pidetty melkein klubin perustamisesta lähtien. Nyt rieha on järjestyksessään 48. kerta.

- Se on ennenkin ollut hevostapahtuma. Kainuun prikaatilta saatiin hevosia ja hevoskulkueessa mentiin kaupunginlammelle. Hevosajelu ja poniratsastus ovat yhä ohjelmanumeroina moottorikelkkojen rinnalla.

Pakkaset ratkaisevat Sotkamossakin

Lauhan talven ehdoilla pidettäviä laskiaistapahtumia on viikonvaihtessa myös ainakin Suomussalmella ja Paltamossa. Tiistaina Sotkamon nuorisotoimi ponnistaa laskiaistapahtuman Vuokatin koululla. Osa aktiviteettien toteutumisesta on vielä kiikun kaakun, kertoo Päivi Sirviö Sotkamon nuorisotoimesta.

- Kaukalossa on jäätilanne on aika huono ja se joudutaan mahdollisesti perumaan. Luistelun sijaan kehitetään kyllä muuta pihaseikkailua. Jos pakkaset tulevat, niin ne muuttavat tietysti kuvioita.

Pulkkamäen, lumiveiston ja mäenlaskun lisäksi koulun tiloissa voi kokeilla temppurataa ja kasvomaalausta.