Ukraina pyytää tukea suurvalloilta ja YK:lta

Suurvallat ovat luvanneet turvata Ukrainan maantieteellisen yhtenäisyyden ja myös suojata tätä ulkopuolista uhkaa vastaan.

Ukraina
Mielenosoittajien leiri Kiovan Itsenäisyyden aukiolla.
Mielenosoittajien leiri Kiovan Itsenäisyyden aukiolla perjantaina.Louisa Gouliamaki / AFP

Ukrainan parlamentti on vedonnut YK:n turvallisuusneuvostoon, että se järjestäisi erityisistunnon käsittelemään Ukrainan jännittynyttä tilannetta.

Samalla parlamentti vetosi ns. Budapestin muistion allekirjoittaneisiin maihin, että muistiossa sovitut asiat pidettäisiin voimassa.

Vuonna 1994 laaditussa Budapestin muistiossa Yhdysvallat, Venäjä ja Britannia vahvistivat Ukrainan maantieteellisen yhtenäisyyden ja lupasivat suojata tätä ulkopuolista aggressiota vastaan. Maat lupasivat myös olla hyökkäämättä Ukrainaan tai asettamatta taloudellisia pakotteita, joiden tarkoituksena olisi vaikuttaa Ukrainan poliitiikkaan.

Sopimus solmittiin samassa yhteydessä, kun Ukraina luopui Neuvostoliitolta periytyvästä ydinaseistuksesta.

Ukrainan parlamentti vaati perjantain istunnossaan Moskovaa luopumaan kaikista toimista, jotka voisivat vaarantaa Ukrainan maantieteellisen koskemattomuuden. Moskovan haluttiin myös lopettavan kaiken tuen Ukrainassa vaikuttaville separatistisille voimille, toisin sanoen voimille, jotka haluaisivat liittää osia Ukrainasta Venäjään.

Lähteet: Reuters, Itar-Tass