Tv-sarjojen hankkimisessa pätee viidakon laki: nopea syö hitaan

Kotimaiset tv-kanavat kilpailevat yhä enemmän tilausvideopalvelujen ja piratismin kanssa esittämällä tv-sarjoja entistä nopeammin niiden maailman ensiesityksestä. Esimerkiksi The Walking Dead -zombisarja on parhaimmillaan nähty tv:ssä lähes samaan aikaan Yhdysvaltojen kanssa ja dekkarisarja Uusi Sherlock parin viikon päästä Iso-Britannian ensi-illasta.

viihde
Kuva sarjasta Sherlock.
Uusi Sherlock.BBC
Riitta Pihlajamäki ja Mikko Silvennoinen.

Aamu-tv:n Tähtihetkessä vierailivat Ylen tv-päällikkö Riitta Pihlajamäki ja FOX:in ohjelmistopäällikkö Mikko Silvennoinen, jotka pyrkivät vastaamaan nopeusvaatimukseen omilla tv-kanavillaan.

Tieto ohjelmien esityksistä alkuperämaissaan kiirii nopeasti ympäri maailman, sanoo Pihlajamäki.

- Tapa kuluttaa kansainvälistä ohjelmistoa, myös fiktiosarjoja kiihtyy. Se on kilpailutilanne ja aika on kortilla.

Pihlajamäen mukaan perinteisen katselutavan lisäksi myös ahmimiskatselu kasvaa koko ajan. Ylen tv-kanavat tekevät tiivistä työtä Yle Areenan kanssa ja monien sarjojen ensiesitys on jo Areenassa.

Tällä hetkellä eletään tv-sarjojen kulta-aikaa, sanoo Silvennoinen.

- Nyt etsitään uusia jakelumuotoja ja kisassa on mukana muitakin kuin meitä perinteisiä tv-toimijoita. Meidän on pakko reagoida.

The Walking Dead -fanit eivät malttaneet odottaa viikkoa

FOX esitti The Walking Dead -sarjaa viime syksynä viikon jälkeen ensi-illasta, mutta piratismi pakotti nopeuttamaan tahtia.

- Me paukuttelimme vielä syksyllä henkseleitä. Sitten huomasimme, että Suomessa oli seitsemäksi eniten latauksia maailmassa, joka on väestöön nähden aika tajuton määrä. Vaihdoimme kesken kauden alle vuorokauden viiveeseen ja latausten määrä romahti, sanoo Silvennoinen.

Silvennoisen mielestä katsojien palvelemisen lisäksi FOX:in tehtävä on myös taistella piratismia vastaan. Hänen mukaansa ihmiset eivät halua rikkoa lakia, jos laillisia vaihtoehtoja sarjoihin on. Vuoden alussa FOX kokeili myös esittää jakson vain vartin Yhdysvaltojen ensiesityksen jälkeen.

- Halusimme ennen kaikkea kokeilla, että onko tämä mahdollista ja onko tässä mitään järkeä. Saimme paljon kiitosta faneilta. Se oli haastavaa ja toivottavasti osoitti myös faneille sen, että tähän pystytään, mutta vuorokauden viive kuitenkin riittää.

Nopeudella ei palvella pelkästään nuoria

Yle on esittänyt esimerkiksi Doctor Who -scifi-sarjan ensi-esityksen samaan aikaan Britannian ensi-illan kanssa. Uusi Sherlock -sarja puolestaan esitettiin päälle parin viikon päästä BBC:n ensiesityksestä.

Uusi Sherlock ja The Walking Dead ovat nuoremman kohderyhmän ohjelmia. Pihlajamäen mukaan nuoret eivät yksistään vaadi nopeutta. Tärkeää on esittää vanhemmankin yleisön laatudraamoja nopeasti.

- Dowton Abbey, Hakeakaa kätilö ja Silta ovat hyviä esimerkkejä siitä, että kohdeyleisö ei ole kovin nuorta. Samanlaisia vaatimuksia tulee, sanoo Pihlajamäki.