Ammattikorkeakouluista valmistunut jää aloilleen

Ammattikorkeakouluista valmistuneet nuoret näyttävät mieltyneen opiskelupaikkakuntaansa. Moni jää maakuntiin. Yliopistomaisterit sen sijaan mieluummin muuttavat etelään.

Kotimaa
Suomen korkeakoulut kartalla.
Kuva: Juha Rissanen, Yle Uutisgrafiikka

Enemmistö ammattikorkeakouluista valmistuneista nuorista jää valmistumisensa jälkeen asumaan opiskelupaikkakunnallensa tai on muuttanut korkeintaan lähiseudulle, käy ilmi Yle Uutisten vertailusta. Esimerkiksi Vaasan ammattikorkeakoulun opiskelijoista 60 prosenttia jää valmistuttuaan Pohjanmaalle.

– Täältä on ehkä turha lähteä Itä-Suomeen töitä katsomaan. Nämä on aika alueellisia nämä sisäänottoalueet. Seinäjoen kunnat, sieltä suurin osa opiskelijoista tulee, Vaasan ammattikorkeakoulun rehtori Tauno Kekäle kertoo.

Maakuntien yliopistoissa opiskelleet puolestaan tuntevat vetoa ruuhka-Suomeen. Itä-Suomen, Jyväskylän, Lapin ja Turun yliopistoista sekä Åbo Akademista 20–30 prosenttia on vuosi valmistumisensa jälkeen muuttanut Uudellemaalle. Lappeenrannan teknillisestä ylopistosta ja Vaasan yliopistosta Uudellemaalle lähtee yli 40 prosenttia.

– Yliopistosektori pyrkii kansainvälisempään ja korkeampaan tieteelliseen tasoon, jonka työpaikoista suurempi osa sitten Helsingissä. Toisaalta yliopistoilla on isommat keruualueetkin, arvioi rehtori Kekäle syitä AMK- ja yo-taustaisten liikkuvuuteen.

Tilastojen mukaan Helsingin seudulle kerran yliopistoon tai korkeakouluun päässeistä enemmistö myös jää seudulle.

Kainuusta harva lähtee Etelä-Suomeen

Ammattikorkeakouluista ja yliopistoista valmistuneiden muuttoa tarkastellessa yhteistä on se, että Uusimaa vetää valmistuneita joka puolelta maata. Into muuttaa kuitenkin vaihtelee. Esimerkiksi Kajaanin ammattikorkeakoulun seudulta Uudellemaalle lähtee vain kuusi prosenttia, vajaa viidennes Pohjois-Pohjanmaalle ja valtaosa jää Kainuuseen.

Vertailun tiedot on kerätty opetushallituksen tilastosta, jossa katsottiin 2010 valmistuneiden sijoittumista vuoden 2011 lopulla. Yliopistoista ja korkeakouluista mukana ovat ylemmät korkeakoulututkinnot, ammattikorkeakoulutiedoissa alemmat AMK-tutkinnot.