1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ukraina

Janukovitšin rahankäytöstä kertoneita asiakirjoja sukellettiin lammesta

Paennut hallinto yritti hävittää asiakirjat, jotka kertovat hillittömästä rahankäytöstä ja poliittisista salasuunnitelmista. Vettyneitä papereita on kuivattu saunassa.

Ukraina
Viktor Janukovitšin jälkeensä jättämiä dokumentteja kuivatetaan lattialla.
Viktor Janukovitšin jälkeensä jättämiä dokumentteja kuivatettiin presidentin asunnolla lauantaina 22. maaliskuuta.Yarsolav Vaiss / EPA

Ukrainan syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovitšin saunalle on keksitty uutta käyttöä: siellä kuivataan asiakirjoja, jotka oli yritetty piilottaa tekolammen pohjaan.

Kätköpaikka paljastui, kun osa papereista oli jäänyt kellumaan venesataman rantaan. Pohjasta löytyi nailonkankaisia kasseja, jotka oli sullottu täyteen salaisia dokumentteja ja upotettu ilmeisesti viime hetkellä, ennen kuin Janukovitš avustajineen pakeni helikopterilla.

Sukeltajat toivat pintaan tuhansia sivuja asiakirjoja, jotka kertovat Janukovitšin ja hänen lähipiirinsä rahankäytöstä. Osa oli yritetty polttaa ennen upottamista.

Kylliksi kuivuneita papereita on jo päästy tutkimaan. Ne on myös laitettu internetiin (siirryt toiseen palveluun) kaikkien nähtäville.

Asiakirjoista on selvinnyt huimia menoeriä. Yhdysvaltalainen The New York Times -lehti kertoo yksityiskohtana kahdesta Mercedes Benz -autosta, jotka Janukovitš näyttää ostaneen rakastajattarekseen väitetylle naiselle.

Asiakirjoista selviää myös, miten hallinto pyrki takertumaan valtaan oppositioliikkeen voimistuessa. Paperien joukossa on muun muassa Venäjän sotilaallisen tiedustelupalvelun entisen apulaisjohtajan kanssa laadittu suunnitelma mielenosoitusten murskaamisesta, The New York Times -kertoo.

Lue seuraavaksi