1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Markku Pölösellä neljä elokuvaa valmisteilla

Markku Pölösen viimeisistä elokuvan ohjaustöistä on vierähtänyt noin kuusi vuotta. Nyt hiljaiselo on päättymässä, sillä Pölösen tuotantoyhtiöllä Suomen Filmiteollisuudella on työn alla peräti neljän elokuvan valmistelu.

Kuva: Tapio Laakkonen / Yle

Markku Pölönen löytyy työn touhusta, ohjaamasta ammattioppilaitoksen nuoria elokuvan saloihin Outokummussa.

- Kyllä näistä nuorista löytyy motivaatiota, kunhan alkuun päästään. Alun kyynisyys muuttuu innostukseksi, kun huomataan miten hyvää jälkeä syntyy, jos jaksetaan työtä tehdä, kehuu Pölönen.

Markku Pölönen muistetaan monista lämminhenkisistä elokuvistaan, kutenKivenpyörittäjän kylä,Kuningasjätkä, BaddingtaiKoirankynnen leikkaaja. Viimeiset vuodet ovat olleet elokuvan teon suhteen hiljaisia. Myös tuotantoyhtiö Suomen Filmiteollisuus on ollut viime vuodet niinsanotusti telakalla. Luova tauko ei kuitenkaan ole miestä masentanut:

Siinä on sitten vähän niinkuin jäähypenkillä

Markku Pölönen

- Olihan se vähän henkisesti raskasta, mutta on tässä ollut kaikenlaista muuta puuhaa. Toisaalta, esimerkiksi maailmalla tunnettu ohjaaja Milos Forman tekee elokuvia viiden vuoden välein.

Tauon yhdeksi syyksi Pölönen epäilee Lieksa! -elokuvaa:

- Lieksa -elokuva oli tietyllä tapaa kalkkuna, se ei oikein valmistunutkaan. Olen ollut aikoinaan itsekin elokuvasäätiössä tuotantotukilautakunnassa rahaa jakamassa. Kyllä se on niin, että jos tekee elokuvan joka ei tyydytä kriitikoita eikä katsojia, niin kyllä sen jälkeen viisi vuotta hurahtaa ennen kuin pääsee seuraavaa tekemään. Siinä on sitten vähän niinkuin jäähypenkillä.

Neljä elokuvaa valmisteilla, ensimmäisenä Kohlon yö

Kohlon yö on maalaiskauhukomedia. Ohjaaja on Markku Pölönen, käsikirjoituksesta vastaavat Pölönen ja Janne Turunen. Käsikirjoitus valmistuu kesäkuun loppuun mennessä.

- Tähän elokuvaan on jo saatu käsikirjoitustukea elokuvasäätiöltä, käsikirjoituksen jälkeen haetaan rahaa suunnitteluun. Sen jälkeen haetaan tukea ja yhteistyökumppaneita elokuvan valmistamiseen. Suunnitelmien mukaan Kohlon yötä kuvataan kesällä 2015 ja ensi-iltaan se tulee tammikuussa 2016. Kuvaukset tehdään Pohjois-Karjalassa ja elokuvassa nähdään varmaan TV-sarjastakin täällä tuttuja henkilöitä.

Siintävät vuoret

Veikko Huovisen kirjaan perustuva Siintävät vuoret sai kehittämistukea elokuvasäätiöltä, mutta sen rahoitus hyytyi ensimmäisellä yrittämällä:

- Sehän on jo hyvin pitkälle suunniteltu elokuva, joka on taiteellisesti läpäissytkin nuo instanssit, mutta harmittavasti sen rahoitus hyytyi viimeksi loppumetreillä. Siintävät vuorethan on tarkoitus tehdä 3D-tuotantona. Se on kylläkin tuplasti kalliimpaa, mutta näissä maisemissa kolmiulotteisena kuvattuna tuo elokuva tulisi näyttämään mahtavalta, sanoo Pölönen.

Jättiläinen

Tuomas Liuksen_ Jättiläinen _on tuotanto, johon tarvitaan kansainvälisiä kumppaneita:

- Jättiläisestä on tehty kaksikin käsikirjoitusversioita. Se on vanhaan legendaan perustuva tarina, joka putkahti ilmoille uudestaan 1970-luvulla Kostamuksen kaivoskombinaattityömaalla. Se kertoo muinaisista suomalaisista jättiläisistä, suorastaan kolmimetrisistä ihmisistä, joista myös Himmler oli kiinnostunut ja kävi runonlaulajia laulattamassa Luger ohimolla. Jättiläinen tulisi olemaan Indiana Jones -tyyppinen seikkailuelokuva. Siinä seikkailtaisiin Karjalassa Venäjän puolella. Tämä tuotanto vaatii kansainvälistä rahoitusta.

Hiski Salomaa

Myös Hiski Salomaasta kertova elokuva on sunnitteilla.

- Kaksi vuotta sitten Peter Franzén otti yhteyttä, että hän on kirjoittanut ylös ideoita Hiski Salomaasta. Peterhän on jo kyntensä näyttänyt ohjaajana, joten Franzen sen ohjaisi, Suomen Filmiteollisuus tuottaisi elokuvan, itse voisin olla takapiruna ja mukana käsikirjoittamassa Hiskistä kertovaa elokuvaa. Tämä on hyvin paikkansa ansaitseva elokuva, sillä sehän kertoisi siirtolaisuudesta Kanadaan. Se kuvattaisiin pitkälti Kanadassa, jonne halutaankin ulkolaisia tuotantoja. 

Vakaavaraisia yhtiökumppaneita

Suomen Filmiteollisuus on nyt siis kaivettu naftaliinista. Osoituksen uudesta toiminnasta tuotantoyhtiö on avannut toimitilat Joensuun keskustassa. Yhtiökumppaneina Suomen Filmiteollisuudessa Pölösellä on vakaavaraistakin väkeä:

- Osakkeenomistajina Suomen Filmiteollisuus Oy:ssä ovat minun lisäkseni Yrjö Laakkonen (20%), Juha Vidgrén(20%), Jukka Vidgrén(20%) ja Satu Sadinkangas(10%). Itselläni on 30 prosenttia yhtiön osakkeista.

- Yhtiön palkkalistoilla ovat tällä hetkellä minä ja Satu Sadinkangas, joka on toimitusjohtaja. Lisäksi on puolipäiväinen tuotantoassistentti.

Pölösen tuotantoyhtiö tuottaa uuden kesäteatteriesityksen Joensuun Utraan kesällä 2014. Pielisjoen kauniiseen maisemaan nousee 500-paikkainen katettu näyttämö. Rikkaan rakkaus -esityksessä lavalle nousevat muun muassa kai Hyttinen, Mika Nuojua ja Hannu Virolainen.