Eläkkeelle siirtyvä Pertti Lampinen haluaa Yle Hämeen olevan kuulijoilleen merkittävä ja koskettava

Yle Hämeen toimituksen pitkäaikainen päällikkö Pertti Lampinen piti perjantaina viimeisenä työpäivänään parhaana kiitoksena sitä, että alueen ihmiset ovat kokeneet Radio Hämeen omakseen. Hän on halunnut tarjota yleisölle asioita, jotka ovat merkityksellisiä – tunnetta unohtamatta.

Hämeen maakunta (hist.)
Kirsi-Ojansuu-Kaunisto (vas.) ja demarien Tarja Filatov jännittävät Pertti Lampisen kanssa vaalien tuloksia vuonna 2011
Pertti Lampisen (keskellä) aikana maakunnan poliitikkojen edesottamuksia on Yle Hämessä seurattu joka viikko suositussa Politiikan puhemylly-ohjelmassa. Kuvassa vihreiden Kirsi-Ojansuu-Kaunisto (vas.) ja demarien Tarja Filatov jännittävät vuoden 2011 vaalivalvojaisissa miten käy.Timo Leponiemi / Yle

Pertti Lampinen teki Kalevalan ja suomalaisen kulttuurin päivänä viimeisen työpäivän Yle Hämeen päällikkönä ja toimituksen päätoimittajana. Maanantaina samassa tehtävässä aloittaa uusi päällikkö Eero Hyvönen.

Lampisella on takanaan 1970-luvulla nuorten tv:n Laajakulmasta alkanut ura Yleisradiossa. Kun Radio Häme itsenäistyi omaksi maakuntaradiokseen hämäläisnaapurien Lahden ja Tampereen kanssa tehdyn yhteiselämän jälkeen, tuli Pertti Lampinen päälliköksi vuonna 1995.

Vajaa 20 vuotta on ollut suurten muutosten aikaa. Perinteisen radion rinnalle ovat tulleet nettipalvelut ja tv-toiminta.

Jos otamme kannan johonkin asiaan ja lähdemme ajamaan sitä, sen osalta emme enää ole puolueettomia ja riippumattomia.

Pertti Lampinen

Yle Hämeen toimitus muutti uusiin tiloihin Hämeenlinnan Verkatehtaalle, digitaalisuus mullisti paitsi työtavat ja tuotantojärjestelmät niin myös yleisön tavan seurata tiedotusvälineitä. Yle yhtiönä ja muukin media ovat olleet jatkuvassa muutoksessa.

Muutokset verkkopalveluissa ovat olleet ehkä kaikkein vauhdikkaimpia. Samaan aikaan Ylen maakuntatoimitukset ovat saaneet lisää vastuuta.

– Me vastaamme osaltamme siitä, että uutisseuranta toimii koko maassa. Koko Ylen tuotannosta löytyy paljon sitä työtä mitä täällä teemme.

Maakunnan asioiden kertoja vai maakunnan asialla?

– Ylen ohjelmatoiminnan tavoite on olla riippumaton ja puolueeton. Se tarkoittaa sitä, että olemme luotettavia. Jos otamme kannan johonkin asiaan ja lähdemme ajamaan sitä, sen osalta emme enää ole puolueettomia ja riippumattomia. Menetämme mahdollisuuden sanoa niitä asioita, joita riippumattoman tiedotusvälineen täytyy sanoa. Olemme tämän maakunnan puolella niin, että löydämme asioita ja kerromme niistä, annamme toimijoille mahdollisuuden tulla julkisuuteen. Maakunnan edustaja emme voi olla yksinkertaisessa mielessä, mutta laajemmassa merkityksessä voimme.

– Sen mitä me teemme, sen täytyy olla merkityksellistä ja koskettavaa. Merkityksellisyys on laaja asia, sillä tavalla, että se mitä annamme ihmisille, ei voi olla tyhjänpäiväistä, vaikka liikutaankin kaikkien elämän ilmiöiden perässä. Kun Yle Hämeen kanavalle tulee, sieltä on voitava saada tietoa ja tunnetta. Hyvä palvelu on molempia, summaa Pertti Lampinen.

Radio on edelleen vahva väline

Pertti Lampiselle radio on väline, jolla on ainutlaatuinen ekolokero. Radio voi kulkea mukana, sen myötä voi tehdä erilaisia asioita. Sitä voi käyttää samalla kun on kiinni jossakin toisessa asiassa.

– Se on radion verraton vahvuus. Radion tekeminen on muihin välineisiin verrattuna kevyttä ja helppoa, ja sitä voidaan tehdä juuri nyt ja tässä. Voimme mennä ihmisten luo tekemään suoraa lähetystä missä he ovatkaan. Olemme ihmisten kanssa samassa ajassa. Ja radio on tunneväline, jossa puhe tulee hyvin lähelle.

Radion tekeminen on muihin välineisiin verrattuna kevyttä ja helppoa, ja sitä voidaan tehdä juuri nyt ja tässä

Pertti Lampinen

Maakuntaradioiden toimituksen seuraavasta vaiheestakin Pertti Lampinen ennätti vielä saada esimakua. Seuraavaksi liikkuvuus tulee lisääntymää. Tekniikka on haventunut ja niinpä käyttöön tulee 4G-verkossa toimivia reppuvideokameroita, joilla voidaan tehdä suoria lähetyksiä samaan tapaan kuin nyt radiossa. Toimituksen ulkopuolella on entistä helpompi toimia.

– Liikkuvuus on avainsana. Tärkeintä on kuitenkin se, että elämme ajassa mukana. On ymmärrettävä miten nopeasti nuorilla muuttuvat median käyttötavat. Radio on suhde. Meillä on ollut hyvä yleisö. Maakunnassa liikkuessa ihmiset sanovat, että sehän on se Radio Häme, meidän oma radio. Se on ollut paras palaute.

Virallisesti Pertti Lampinen jättää Ylen kesäkuun lopulla. Sitä ennen hän jatkaa vielä erityistehtävissä.