Bitcoin-välittäjä Mt. Gox hakeutui konkurssiin

Toimitusjohtaja Mark Karpelesin mukaan satoja tuhansia bitcoineja on kadonnut järjestelmän heikkouden vuoksi.

Ulkomaat
mies kuuntelee asianajajaansa lehdistötilaisuudessa
MtGoxin toimitusjohtaja Mark Karpeles (vas.) kuunteli asianajajaansa lehdistötilaisuudessa Tokiossa, Japanissa helmikuussa 2014.Kimimasa Mayama / EPA

Maailman suurimpiin bitcoin-välittäjiin kuuluva Mt. Gox on hakeutunut konkurssiin Japanissa. Toimitusjohtaja Mark Karpeles sanoo, että kateissa on 850 000 bitcoinia, arvoltaan satoja miljoonia euroja.

Karpelesin mukaan 750 000 käyttäjien bitcoineja ja 100 000 yhtiön omia bitcoineja on kateissa mahdollisesti varkauden vuoksi. Kateissa olevan virtuaalivaluutan yhteisarvo on nykyisellä markkinahinnalla yli 300 miljoonaa euroa.

- Olemme kadottaneet bitcoineja järjestelmän heikkouden vuoksi. Olemme todella pahoillamme ihmisille aiheuttamistamistamme ongelmista, Karpeles sanoo.

Japanilaisen uutistoimisto Kyodon mukaan Mt. Goxilla on velkoja yli 46 miljoonaa euroa, mikä ylittää yhtiön varat.

Tämä oli Karpelesin ensiesiintyminen julkisuudessa sen jälkeen, kun yhtiön ongelmat alkoivat viime kuussa.

Mt. Gox jäädytti palvelunsa eli varojen siirron yhtiön ulkopuolelle helmikuun puolivälissä. Yhtiö kertoi jäädyttämisen johtuvan järjestelmän haavoittuvuudesta. Jo tuolloin epäiltiin, että satoja tuhansia bitcoineja olisi kadonnut bittiavaruuteen.

Alkuviikolla Mt. Gox katosi internetistä, sen pääkonttori Tokiossa oli autio eikä yhtiön johtoon saatu yhteyttä. Karpeles kommentoi asiaa uutistoimisto Reutersille sähköpostitse sanomalla, että yhtiö on käännekohdassa ja myöhemmin yhtiö julkaisi internet-sivuillaan lyhyen viestin toimintojensa keskeyttämisestä toistaiseksi.

Mt. Goxin kohtaloa pidetään vakavana takaiskuna bitcoin-yhteisölle ja se on nostanut esiin myös vaatimuksia sääntelystä.

Kuusi johtavaa virtuaalivaluutan välittäjää otti alkuviikolla etäisyyttä Mt. Goxiin lausunnolla, jossa ne sanoivat japanilaisyhtiön "rikkoneen traagisella tavalla" Mt. Goxin käyttäjien luottamusta.

Lähteet: AP, AFP

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus