Paperilaskulisä voi tehdä maksamisesta kohtuuttoman kallista

Paperilaskun lisämaksu vaihtelee yrityksestä riippuen - tavallinen taksa on pari euroa. Kuluttajaviranomaiset ovat saaneet maksujen tiimoilta melko runsaasti valituksia ja ilmoituksia.

laskutus
Lasku.
Janne Ahjopalo / Yle

Monet yritykset ovat alkaneet periä lisämaksua paperilaskun lähettämisestä. Yritykset perivät lisämaksua yhdestä eurosta ylöspäin.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Jukka Kaakkola kertoo, että kuluttajilta on tullut melko paljon valituksia ja ilmoituksia paperilaskujen laskutuslisästä. Kaikilla kuluttajilla ei ole käytössään sähköisiä laskunmaksuvälineitä, ja silloin paperilasku on ainoa laskunmaksutapa.

– Muutaman euron lisämaksu laskua kohden on aika olennainen lisäkustannus, Kaakkola sanoo.

Laskutuslisästä kerrottava sopimusta tehdessä

Jos paperisesta laskusta peritään maksua, se pitää kertoa ennen sopimuksen tekemistä, ja tiedon tulee lukea myös sopimuksessa. Puhelinmyynnissä pätevät samat säännöt kuin muussakin kaupanteossa.

– Pääsääntö on, että kaikki tällaiset keskeiset ehdot pitää kuluttajalle ennen sopimuksen tekemistä kertoa, Kaakkola sanoo.

Jonkinlainen kohtuullisuus pitäisi laskuttajalla olla.

Jukka Kaakkola

Laskutuslisän lähtökohtana ovat Kaakkolan mukaan laskun tekemisestä ja lähettämisestä aiheutuvat todelliset kustannukset.

Voidaan kuitenkin kysyä, onko laskutuslisässä mitään järkeä. Jos kuluttaja maksaa esimerkiksi sähkölaskusta 4 euroa paperilaskulisää, käy maksamassa laskun pankissa ja maksaa vielä 6 euroa pankin palvelumaksua, tulee hänelle sähkölaskun maksamisesta 10 euron lisäkulut.

– Kyllä siinä tällaista henkilöä rangaistaan. Jonkinlainen kohtuullisuus pitäisi laskuttajalla olla. Tällaiset välttämättömät laskut pitäisi ainakin pystyä kohtuullisilla kustannuksilla maksamaan. Jos kymmenen euroa pitää laskua kohtaan maksaa, niin ei se enää oikein kohtuulliselta tunnu, Kaakkola sanoo.

Kysymys käsiteltiin Turun radion ohjelmassa Hei haloo! Lisää mieltä askarruttavia kysymyksiä voitte lähettää Yle Turun nettisivujen kautta.