1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

RS-virusepidemia uhkaa siirtää lasten leikkauksia

HUS:in Lastenklinikka joutunee perumaan kiireettömiä leikkauksia, mikäli RS-virusepidemia vielä pahenee. Hengitysvaikeudet ovat toistaiseksi tuoneet sairalahoitoon 15 vauvaa.

Kotimaan uutiset
Lastenklinikan infektio-osaston ovi.
Yle

RS-virusepidemia iskee yleensä joka toinen vuosi joulun ja vuodenvaihteen tienoilla. Tänä vuonna tauti kuitenkin antoi odottaa itseään, ja Lastenklinikalla ehdittiin jo ihmetellä poikkeuksellisen rauhallista talvea.

Pari viikkoa sitten tauti kuitenkin alkoi jyllätä, ja nyt voidaan puhua jo epidemiasta. Tällä hetkellä Lastenklinikalla hoitoa saa 15 viruksen vaivaamaa vauvaa, jotka täyttävät molemmat infektio-osastot.

– Ennustaminen on aina vaikeaa, mutta voi tämä tästä vielä mennä pahempaankin suuntaan, toteaa infektioylilääkäri Harri Saxén.

Eristystiloista pulaa

Remonttien keskellä elävän Lastenklinikan kunnolliset eristystilat ovat vähissä. Tilannetta on kuitenkin helpottanut se, että noroviruksesta ja tavallisesta influenssasta on tänä vuonna selvitty ilman epidemiaa. Saman viruksen sairastuttamia lapsia, kun ei tarvitse eristää toisistaan.

Jos vakavasti sairastuneiden ja tehohoitoa tarvitsevien lasten määrä kasvaa, joudutaan miettimään muun toiminnan supistamista.

- Joskus käy niinkin, että joudutaan sellaisia leikkauksia siirtämään, joilla ei ole aivan kamala kiire, Saxén toteaa.

Lue seuraavaksi