Janukovitš: Jatkan taistelua – kriisi seurausta länsimielisyydestä

Ukrainan syrjäytetty presidentti esiintyi uhmakkaana televisiossa ja syytti länttä Ukrainan vaikeuksista. Viktor Janukovitšin mielestä Krimin on pysyttävä osana Ukrainaa.

Ulkomaat
Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitš
Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor JanukovitšEpa / YuriI Kochetkov

Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitš on esiintynyt Venäjän televisiossa. Janukovitš puhui uhmakkaasti ja vakuutti jatkavansa kamppailua Ukrainan tulevaisuuden puolesta.

Janukovitš totesi, ettei häntä syrjäytetty maansa johdosta, vaan hän joutui lähtemään saatuaan uhkauksia. Hänen mukaansa Ukrainassa vallan on kaapannut nationalistinen ja fasistinen hallinto, joka edustaa vain vähemmistöä.

Hänen mielestään Ukrainan kriisi on seurausta vastuuttomasta länsimielisestä politiikasta. Kriisi alkoi Janukovitšin mielestä, kun hän teki EU:n välityksellä sopimuksen opposition kanssa. Oppositio ei pitänyt sopimusta, mistä alkoi "laittomuus, terrori, anarkia ja kaaos", Janukovitš jyrisi.

Ukrainan parlamentti ei toimi enää laillisesti, Janukovitš totesi. Maidan-aukion aseistetut mellakoijat painostavat parlamentin jäseniä, hän sanoi.

Janukovitš sanoi haastattelussa myös, ettei hän kehottanut poliisia ampumaan mielenosoittajia ja syytti verenvuodatuksesta mielenosoittajia.

Janukovitš titteli television planssissa oli "presidentti". Janukovitšin esiintyminen Etelä-Venäjällä sijaitsevassa Donin Rostovin kaupungissa oli ensimmäinen sen jälkeen, kun hän joutui lähtemään Ukrainasta vajaa viikko sitten.

Krimin pysyttävä Ukrainassa

Viktor Janukovitš otti haastattelussa kantaa Krinin tilanteeseen. Krimin niemimaalla on tiettävästi halukkuutta irtautua Ukrainasta ja liittyä Venäjään. Janukovitš ei tukenut tätä ajatusta.

Janukovitšin mielestä Krimin on pysyttävä Ukrainan autonomisena osana. Hän arveli kuitenkin, etteivät krimiläiset tottele Ukrainaa hallitsevia "nationalisteja ja roistoja" ja niemimaalla alkanut kapinointi on seurausta laittomasta hallinnosta.

Hä ei aio pyytää Venäjältä sotilaallista apua, sillä Ukrainan on pysyttävä yhtenäisenä ja jakamattomana. Hän ei toivo sotilaallista ratkaisua kriisiin.

"Venäjälle nuoren upseerin ansiosta"

Janukovitšin mukaan hän pääsi Ukrainasta Venäjälle "isänmaallisen nuoren upseerin ansiosta". Hän ei kuitenkaan kertonut yksityiskohtia. Janukovitšin olinpaikasta ei ollut päiväkausiin tietoa sen jälkeen, kun parlamentti viime lauantaina päätti erottaa hänet.

Hän aikoo palata kotimaahansa, kun hänen turvallisuutensa on taattu. Hän pysyttelee Donin Rostovissa, missä hänellä on paljon ystäviä. Toukokuun presidentinvaaleihin hän ei osallistu, koska ne ovat hänen mielestään laittomat.

Janukovitš kertoi, että hän puhui puhelimessa presidentti Vladimir Putinin kanssa saavuttuaan Venäjälle, mutta ei ole vielä tavannut tätä. Janukovitš sanoi olevansa hämmästynyt siitä, ettei Putin ole sanonut mitään viime viikon tapahtumista Ukrainassa.

Lähteet: Reuters, Tass, Yle Uutiset