Hyppää sisältöön

Omenapuita pihalle ja vuotavat hanat kuriin - Jyväskylässä haetaan taloyhtiöitä ekotehokkuuspilottiin

Jyväskylässä kolmelle taloyhtiölle on luvassa porkkanarahaa ja konsulttiapua ekotehokkaan asumisen edistämiseen. Sitran Kohti resurssiviisautta -hanke rahoittaa käytännön toimia 100 000 eurolla.

Kuva: Annukka Larsen

– Ihan jokaisesta taloyhtiöstä löytyy asioita, joissa on petrattavaa. Oli sitten kyse ulkovalojen uusimisesta, ikkunoiden tiivistämisestä tai saunavuorojen järkeistämisestä yhdelle illalle monen peräkkäisen sijaan, sanoo Jyväskylän kestävän kehityksen yhdistyksen JAPA ry:n koordinaattori Kati Kankainen.

JAPA vie Jyväskylässä eteenpäin Suomen itsenäisyyden juhlarahaston resurssiviisausprojektia, johon haetaan mukaan ekotehokkaasta asumisesta kiinnostuneita taloyhtiöitä. Kolmelle jyväskyläläistaloyhtiölle on luvassa porkkanarahaa ja konsulttiapua entistä ekotehokkaamman asumisen edistämiseen.

Ihan jokaisesta taloyhtiöstä löytyy asioita, joissa on petrattavaa.

Kati Kankainen

– Mukana verkostossa on tilasuunnittelun ja kestävän liikkumisen asiantuntijoita, sekä energia- ja vesialan osaajia, Kankainen kertoo.

Resurssien tehokkaampaa käyttöä voisi Kankaisen mukaan olla vaikkapa omenapuiden ja marjapensaiden istuttaminen koristekasvien sijaan tai sähköpyörän hankkiminen taloyhtiön asukkaiden yhteiskäyttöön.

– Tarkoitus on saada aikaan konkreettisia asioita, joilla saadaan asumisen kustannuksia pienennettyä, säästetään luonnonvaroja ja monesti parannetaan vielä asumisviihtyvyyttäkin.

Energiapiheydellä selvää säästöä?

Esimerkkiä projektille näyttää jyväskyläläinen Aatoksenkatu 6, jossa koko ulkovalaistus uusittiin led-lampuilla toimivaksi.

– Energiankulutus pieneni 75 prosenttia ja nykyisillä sähkönhinnoilla säästöä tulee vuodessa noin 600 euroa, eli investoinnit maksavat itsensä usein nopeastikin takaisin.

Kankaisen mukaan kriteerinä mukaan valittaville taloyhtiöille ovat innostus asiaan ja toimiva päätöksenteko.

– Sillä ei niinkään ole väliä, mitä taloyhtiössä on tähän mennessä tehty. Tarkoitus on päästä sanoista tekoihin, kun monesti asiat meinaavat jäädä sille "pitäis tehdä" –asteelle.

Luvassa vähän erilainen hanke

Pilottiprojektin käytettävissä on 100 000 euroa Sitran rahoitusta. Tarkoitus on, että jyväskyläläistaloyhtiöt olisivat edelläkävijöitä koko maan tasolla.

– Monesti hankemaailmassa tehdään selvityksiä ja pohditaan sitä, mitä pitäisi tehdä – meillä on nyt mahdollisuus saada tänne sellaiset esimerkit, joista muualla voidaan ottaa mallia.

Resurssiviisaita taloyhtiöitä haetaan 16.3. saakka.

.
.