Kirroosimaksa on surullinen näky

Yle Pohjois-Karjalan Remonttiryhmä pysähtyi kirroosimaksan ääreen kuukausitapaamisellaan. Ruman rypäletertun näköinen maksa havainnollisti karusti, mitä ihmisen sisällä tapahtuu, jos ylipaino ja runsas alkoholinkäyttö ovat arkisia kavereita.

terveys
Kirroosimaksa lasipurkissa
Kirroosimaksa lasipurkissa.Yle / Pekka Sivukari

Näinä istuvina aikoina kovin moni saa päivittäisistä ruoka- ja juomavalinnoistaan energiaa reilusti yli päivän tarpeen. Kertyvä rasva ei suinkaan asetu pelkiksi jenkkakahvoiksi kupeille, vaan kasautuu salakavalasti myös elimistön sisälle, näkymättömiin. Tämän asian äärelle pysähtyivät Yle Pohjois-Karjalan Remonttiryhmäläiset helmikuun päätteeksi.

- Tämän havaintomateriaalin kanssa kun kertoo, mitä kohtuudet ylittävä alkoholinkäyttö ja vyötärölihavuus yhdessä saavat aikaan, jää viestistä mieleen ainakin puhutteleva näköhavainto, toteaa Pohjois-Karjalan Kansanterveyden keskukselta Eeva Ruutiainen.

Terve maksa on punainen ja sileäpintainen. Kirroottinen maksa puolestaan on harmahtava, kelmeä, ja huomattavasti suurempi, kuin terve maksa. Pinnaltaan se on vastenmielisen rypälemäinen.

Yhä edelleen monelle tulee yllätyksenä, kuinka paljon kaloreita ja energiaa alkoholi kantaa matkassaan. Jo naisten kohtuukäytön rajana oleva 12 cl annos kävelyttää nauttijaansa askeleen ja toisenkin, ellei halua kerryttää juomiaan vyötärölle ja maksan kuorrutteeksi.

- Naisilla riskiraja kulkee viidessä kerta-annoksessa, tai kuudessatoista viikkoannoksessa. Yksi annos on esimerkiksi lasi viiniä, tai yksi keskiolut, tai yksi siideri. Miehillä riskiraja on seitsemän kerta-annosta tai 24 viikkoannosta, Eeva Ruutiainen muistuttaa.