Tutkija: Krimillä käydään hyvin vaarallista hermopeliä

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik arvioi Ylen aamu-tv:ssä lauantaina, että keskeistä tulenarassa tilanteessa on se, ettei Ukrainan johto provosoidu. Krimin niemimaan tilanteen kärjistymistä Ukrainan sisällisodaksi tutkija ei pidä todennäköisenä.

Ulkomaat
Kristi Raik.
Tutkija Kristi Raik vieraili Ylen Aamu-tv:ssä lauantaina.Yle

Krimin niemimaalla käydään parhaillaan hyvin vaarallista hermopeliä, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik arvioi Ylen aamu-tv:ssä lauantaina. Raikin mukaan keskeistä tulenarassa tilanteessa on se, ettei Ukrainan johto provosoidu.

– Täytyy toivoa, ettei Ukrainan johto provosoidu kun provosoidaan. Täytyy toivoa, että Ukrainan johdolla on malttia ja etteivät äärikansalliset ryhmät lähde toimimaan (Krimillä).

Toistaiseksi ei ole täyttä varmuutta, keitä Krimin niemimaan sotilasjoukot ovat.

– Sitä ei voi sulkea pois, että he ovat paikallisia venäläisiä. Mutta organisoituminen ja varustetaso viittaavat siihen, että joukoilla on ulkopuolista tukea. Ulkopuoliseen tukeen on vain yksi vaihtoehto: Venäjä, Raik sanoi.

Raik kuvailee Krimin niemimaata on hyvin poikkeukselliseksi alueeksi Ukrainassa. Venäläisiä väestöstä on noin 60 prosenttia, eikä tällä joukolla ole ukrainalaista identiteettiä samaan tapaan kuin Ukrainan itäosan venäläisillä.

Vaikka Krimin niemimaalla on epäluuloa Ukrainan johtoa kohtaan, Raik ei silti pidä todennäköisenä, että alue haluaisi liittyä Venäjään.

– Siitäkin on venäläiskeskusteluissa puhuttu, mutten pidä kovin todennäköisenä. Krimin niemimaalla on puhuttu myös siitä, että vahvistettaisiin Krimin autonomiaa osana Ukrainaa.

Vallitsevassa hermopelissä Venäjän tärkein viesti on Raikin näkemyksen mukaan se, että Venäjä on alueellinen suurvalta, joka on valmis puolustamaan kansallisia intressejään voimatoiminkin. Sotilaallinen toiminta tässä tilanteessa olisi kuitenkin vaarallista.

– Jos Krimillä lähdetään käyttämään aseellista voimaa, se voi levitä muualle Ukrainaan, jolloin kävisi huonosti.

Krimin niemimaan tilanteeseen oman lisänsä tuo alueen tataarivähemmistö, joka vastustaa Venäjän kasvavaa valtaa Krimillä.

Krimin tilanteen kärjistymistä Ukrainan sisällisodaksi Raik ei kuitenkaan pidä todennäköisenä.

– En pidä sitä kovin todennäköisenä. Uskon, että Venäjä haluaa vain tehdä selväksi, että se on alueellinen suurvalta.

Ukrainan syrjäytetyn presidentin Viktor Janukovitšin paluuta Raik pitää mahdottomana.

– En usko, että Venäjä näkee mahdollisuuden, että Janukovitš palaisi presidentiksi. Hänen tukensa on romahtanut myös omien keskuudessa Ukrainassa.