1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Tuomioja Krimistä: "Tästä tulee hyvin paljon seurauksia"

Venäjän parlamentin ylähuone on hyväksynyt presidentti Vladimir Putinin pyynnön käyttää Ukrainassa olevia asevoimia. Putin perustelee voimatoimia Venäjän laivastotukikohdan ja maan kansalaisten suojelemisella.

Ulkomaat
Erkki Tuomioja

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) kertoo, että Suomen valtionjohto kokoontuu huomenna sunnuntaina käsittelemään Krimin niemimaan tilannetta. Mukana ovat presidentti, hallitus ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta.

Krimin tilanteen pelätään kärjistyvän, koska Venäjän presidentti Vladimir Putin on lauantaina saanut parlamentin ylähuoneelta luvan käyttää voimatoimia Ukrainassa.

– TIlanne on erittäin vakava, ja tästä tulee myös hyvin paljon seurauksia, ulkoministeri Erkki Tuomioja kertoo Yle Uutisille.

Hän ei kuitenkaan halua arvioida, mitä seuraamuksia Venäjän mahdolliset sotatoimet Krimin niemimaalla voivat aiheuttaa.

– Niitä on tässä vaiheessa turha lähteä ennakoimaan. Uskon, että tällä on laajempiakin seurauksia tällä hetkellä kaavailtuihin tapaamisiin, esimerkiksi G8-kokoukseen Sotshissa. Se tulee hyvin todennäköisesti peruuntumaan.

EU:n ulkoasiainvaliokunta koolle maanantaina

Tuomioja kertoo, että EU:n ulkoasiainneuvosto on kutsuttu koolle ylimääräiseen kokoukseen maanantaina.

– Tässä tulen olemaan myöskin tänään ja huomenna vielä eri tahoilla yhteydessä. Pyrimme saamaan hyvän tilannekuvan ja koordinoimaan toimiamme muiden EU-maiden kanssa, Tuomioja sanoo.

Hän arvioi, että Venäjän parlamentin ylähuoneen lupa voimatoimiin voi olla uhkaus, ennemmin kuin päätös käyttää varsinaisia voimatoimia Krimin niemimaalla.

– Kaikesta päätellen on selvää, että venäläiset toimivat Krimillä. He ovat käytännössä ottaneet, joidenkin paikallisten voimien avustuksella, Krimin sotilaallisesti haltuunsa, Tuomioja uskoo.

– Varmasti Venäjä pyrkii ensisijaisesti Krimin aseman varmistamiseen, ulkoministeri Erkki Tuomioja sanoo Yle Uutisille.

Lue seuraavaksi