1. yle.fi
  2. Uutiset

Savon Sanomat: Väärin tehty huumetesti vei äidiltä lapsen

Huumetestin analysoimisessa tapahtunut virhe vei naiselta pienen lapsen huoltajuuden, kertoo Savon Sanomat. Virheellinen tulos johtui siitä, että huumetestejä analysoinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL oli sekoittanut näytteet ja analysoinut väärän verikokeen.

Kotimaan uutiset

Huumetestin analysoimisessa tapahtunut virhe vei naiselta pienen lapsen huoltajuuden, kertoo Savon Sanomat. Virheellisesti positiiviseksi väitetty huumetesti johti siihen, että ensikodissa asunut nainen poistettiin sieltä ja lapsi otettiin kiireellisesti huostaan.

Savon Sanomien mukaan virheellinen tulos johtui siitä, että huumetestejä analysoinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL oli sekoittanut näytteet ja analysoinut väärän verikokeen. Nainen oli aiemmin käyttänyt huumeita, minkä takia hän oli päihdeseurannassa. Seurannassa naisen huumetestit olivat aiemmin olleet negatiivisia, kunnes yksi näyte näytti olevan positiivinen.

Nainen epäili testitulosta, koska hän oli sitoutunut päihteettömyyteen. Hän ei kuitenkaan osannut vaatia positiivisen näytteen tutkimista uudestaan ennen kuin asia tuli puheeksi päihdehoitajan kanssa. THL analysoi näytteen kiireellisesti uudestaan ja totesi näytteen negatiiviseksi. THL myönsi inhmillisen virheen näytteen käsittelyssä.

Oikean tuloksen selvittyä äiti ja lapsi palautettiin yhteen.

Analysoinnissa tapahtunut virhe johti pitkään valitusketjuun. Nainen kanteli näytteen käsittelystä sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valviralle, joka siirsi kantelun sosiaali- ja terveysministeriölle. Ministeriö puolestaan siirsi kantelun oikeusasiamiehelle. Oikeusasiamies antoi ratkaisunsa asiassa tämän vuoden helmikuussa. Oikeusasiamies edellyttää sosiaali- ja terveysministeriön vastaavan toukokuun loppuun mennessä, miten huumetestien luotettavuus ja testattavien oikeusturva varmistetaan.

Lue seuraavaksi