Venäjä YK:ssa: Länsi puuttuu Ukrainan asioihin

YK:n turvallisuusneuvosto ei kyennyt sopimaan mistään toimista Ukrainan kriisin rauhoittamiseksi. Ukrainan edustaja totesi, ettei maa ole sodassa, mutta sitä provosoidaan.

Ukraina
Kartta.
Yle Uutisgrafiikka

YK:n turvallisuusneuvosto on käsitellyt jo toisena päivänä peräkkäin Ukrainan kireää tilannetta. Neuvosto ei saanut aikaan minkäänlaisia päätöksiä.

Ukrainan YK-suurlähettiläs oli pyytänyt neuvoston koolle. Hänen mukaansa neuvoston olisi haettava keinoja, joilla "Venäjän aggressio" saataisiin pysähtymään.

Kokous päättyi ilman päätöslauselmaa. Sellainen onkin hyvin epätodennäköinen, koska Venäjällä on neuvostossa veto-oikeus.

Neuvoston puheenjohtaja, luxemburgilainen Sylvie Lucas kertoi kaikkien jäsenmaiden painottaneen jännityksen lieventämistä ja pidättäytymistä voimankäytöstä.

Venäjän YK-lähettiläs Vitali Tshurkin syytti länsimaita Ukrainan asioihin puuttumisesta. Hänen mukaansa Kiovan uuden hallituksen olisi hankkiuduttava eroon "radikaaleista", joiden toiminta voi johtaa vaaralliseen kehitykseen, jota Venäjä haluaa välttää.

Tshurkin esitti kansallisen yhtenäisyyden hallituksen perustamista Ukrainaan. Hän painotti Venäjän kaiken toiminnan perustuvan Krimin venäläisväestön lähettämiin avunpyyntöihin, kertoo Voice of Russia (siirryt toiseen palveluun).

Ukrainan edustaja toivoi muiden pysyvien jäsenmaiden auttavan tilanteen rauhoittamisessa. Hän muistutti, että Venäjä on kieltäytynyt Ukrainan esittämistä kahdenvälisistä neuvotteluista.

Diplomaattinen toiminta Ukrainan tilanteen rauhoittamiseksi jatkuu kiivaana.

Lähteet: AP, Yle Uutiset