"Venäläiset ovat shokissa – eivät ymmärrä miten tähän tilanteeseen on tultu" – video

Sosiaalisessa mediassa venäläiset purkavat järkyttyneinä tuntojaan. Sen sijaan Venäjän valtamediassa on selitetty, että Venäjällä on oikeus voimatoimiin, sanoo Ylen venäjänkielisten uutisten Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze.

Ukraina
Levan Tvaltvadze.
Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze kertoo, miten Venäjän valtamedia on käsitellyt Krimin tilannetta.

Tavalliset venäläiset ovat shokissa Ukrainan kiristyneestä tilanteesta. Tuntojaan he ovat purkaneet sosiaalisessa mediassa, kertoo Ylen venäjänkielisten uutisten Novosti Ylen toimittaja Levan Tvaltvadze.

– Suoraan sanottuna ihmiset ovat shokissa. He eivät voi ymmärtää miten tähän on tultu. Venäläisten ja ukrainalaisten väliset suhteet ovat tiiviit: on paljon perheitä, joissa on jäseniä molemmista maista. Siksi tämä tilanne muistuttaa vähän kansallissotaa, perheen jäsenet ovat toisiaan vastaan.

Sen sijaan Venäjän valtamediassa - mikä Venäjän tapauksessa tarkoittaa yleensä televisiota - on selitetty, että Venäjällä on oikeus voimatoimiin.

– En kuitenkaan usko, että Venäjällä ilmapiiri on sotaisa. Esimerkiksi tänään Moskovassa on mielenosoitus, mutta on käynyt ilmi, että siihen on pakotettu osallistumaan julkisen sektorin työntekijöitä, kuten opettajia. Tämä tarkoittaa, etteivät venäläiset halua voimatoimia, Tvaltvadze arvioi.