Tutkija: Suomen turvallisuuspoliittinen asema muuttuu – "Maailma ei ole enää entisensä"

Ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista on sitä mieltä, että Suomen pitää olla hyvin tiukkana Venäjän suhteen. Suomesta voi hänen mukaansa tulla osa raja-alueittein maita, jos kehityksen annetaan jatkua.

Kotimaa
Mika Aaltola
Mika AaltolaYle

Venäjän toiminta Krimin niemimaalla muuttaa Suomen turvallisuuspoliittista asemaa, tutkija Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista arvioi. Hänen mukaansa Suomesta saattaa helposti tulla Venäjän rajamaa, jonka alueella Venäjä toteuttaa operaatioita, kun se näkee sen tarpeelliseksi.

– Suomen pitää olla hyvin tiukkana sen suhteen, missä Venäjän legitiimit intressit loppuvat. Selkeästi tämä raja on ylittynyt Ukrainassa. Venäjä ei saisi tehdä sitä, mitä se nyt tekee siellä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Globaali turvallisuus -tutkimusohjelmasta Ulkopolittisesta instituutista arvioi Ajantasa-ohjelmassa Radio Suomessa.

– Se pitää tuomita jyrkästi ja osoittaa, että Suomi on tarvittaessa valmis turvaamaan omia intressejään.

"Venäjä harjoittelee perinteisellä kartalla"

Mika Aaltolan mielestä Venäjän toimet Krimin niemimaalla sopivat huonosti visioon keskenäisriippuvaisesta, yhteisestä eurooppalaisesta järjestelmästä.

– Venäjä harjoittelee vanhalla perinteisellä kartalla niitä rajoja, mitä sillä on toiminnalleen ja omien intressien ajamiselle. Suomi on Venäjän rajanaapuri. Se tulee tavallaan samaan joukkoon raja-alueitten maita, jossa Ukrainakin on, jos kehityksen annetaan jatkua.

– Maailma ei ole enää entisensä, jos Venäjä jatkaa tuolla linjalla, minkä se on valinnut, ohjelmajohtaja Mika Aaltola sanoo.

Hän korostaa, että Suomen pitää ylläpitää hyviä suhteita Venäjään, jotta se tietää, mitä maassa tapahtuu.

"Yhdysvalloissa aletaan kyllästyä Venäjään"

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama on vaatinut Venäjää vetämään joukkonsa takaisin tukikohtiin Krimin niemimaalla. Hän on myös uhannut Venäjää poliittisella ja taloudellisella eristämisellä, mikäli tilanne kärjistyy entisestään.

Mika Aaltola uskoo, että Yhdyvallat pyrkii laskemaan Venäjän kansainvälistä statusta ja sulkemaan sen ulos kansainvälisiltä areenoita, kuten Syyrian rauhanneuvotteluista.

– Sielläkin Venäjä on ollut hyvin vastuuton suurvalta. Yhdysvalloissa aletaan kyllästyä siihen vähitellen. Mitään suoria sotilaallisia keinoja Yhdysvalloilla ei varmaankaan ole, mutta jos tilanne kärjistyy laajemmaksi konfliktiksi, niin Yhdysvallat tarjoaa sitten varmaan materiaalista ja taloudellista apua Ukrainalle, Aaltola uskoo.

Hänen mukaansa Yhdysvallat ja Venäjä ovat avainasemassa kriisin ratkaisemiseksi. Ukraina voi omalta osaltaan pahentaa krisiiä tai liennyttää sitä, mutta Aaltolan mielestä lopulta kyse on suurvaltojen välisestä kompromissista.

– Toivottavasti kriisi päättyy ensi viikolla. Mitä pidemmälle kriisi etenee, sitä vakavampi siitä tulee. Silloin puhutaan kuukausista, ellei vuosista jälkiseurausten suhteen.

– Tässä odotellaan, että Venäjä tulisi järkiinsä, ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista sanoo Ajantasa-ohjelmassa Radio Suomessa.