Asiantuntija: Ukrainan kriisissä käytetään erittäin kovaa kieltä

Aleksanteri-instituutin johtajan Markku Kivisen mukaan osa Ukraina-puheenvuoroista on todennäköisesti kylmän sodan jälkeen kovimpia.

Kotimaa
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.
Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen.Yle

Ukrainan kriisissä käytetään erittäin kovaa kieltä, ja osa esitetyistä kannanotoista on todennäköisesti kovimpia kylmän sodan jälkeen, sanoi Aleksanteri-instituutin johtaja ja professori Markku Kivinen Ylen Radio Suomen ylimääräisessä Ajantasa-ohjelmassa sunnuntaina.

Kivinen viittaa muun muassa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Naton pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin puheisiin. Rasmussen ilmoitti aiemmin tänään, että Venäjä uhkaa Euroopan rauhaa.

Putin puolestaan on korostanut sitä, että Itä-Ukrainassa on venäjänkielistä väestöä, ja Venäjän pitää turvata venäjänkielisen väestön intressit.

– Nyt käytetään erittäin kovaa kieltä. Todennäköisesti kyseessä ovat Euroopan turvallisuuden kannalta kovimmat kannanotot kylmän sodan jälkeen. Edes Georgian sodan aikana ei ollut näin kovaa puhetta, Kivinen sanoo.

Toisaalta Putin on myös ilmoittanut, ettei Venäjä pyri sotilaalliseen ratkaisuun.

Ukrainasta kantautuneet huolestuttavimmat uutiset liittyvät Kivisen mukaan puheisiin sodan julistamisesta ja asevoimien liikekannallepanosta.

– Mitä enemmän edetään järjestelmällisen sodankäynnin suuntaan, sitä enemmän tilanne huolestuttaa.

Krimin valtaus osoittaa Kivisen mukaan, että "pelissä on kovat panokset". Hän mukaansa on kuitenkin erityisesti tarkasti seurattava, miten Itä-Ukrainan tilanne kehittyy.

– Jos venäläiset nyt kontrolloivat Krimiä, ja ukrainalaiset eivät lähde heitä haastamaan, tilanne voidaan mahdollisesti stabiloida sopimuksella, mutta Itä-Ukraina vaatii enemmän, Kivinen sanoo.

"Olemme toisessa ulottuvuudessa"

Alun perin eliitin ja kansan ristiriidasta liikkeelle lähteneet Kiovan protestit ovat Kivisen mukaan ryöpsähtämässä turvallisuuspoliittisesti ja alueellista integriteettiä koskevaksi kysymykseksi, mitä "tuskin kukaan havitteli".

Ukrainan sisäinen jakautuminen on Kivisen mukaan ollut tiedossa, samoin kuin kansainvälispoliittinen valtakamppailu.

– Nyt kun puhutaan sotilaallisesta voimankäytöstä, olemme toisessa ulottuvuudessa, Kivinen sanoo.