1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Johtavien teollisuusmaiden johtajat tuomitsevat Venäjän toiminnan

G7-maat vetäytyvät kaikista Sotshiin ensi kesäksi suunnitellun G8-kokouksen valmisteluista.

Ulkomaat
väkijoukossa heilutellaan lippuja
Venäjänmieliset heiluttavat vanhaa punalippua ja Neuvosto-laivaston lippua hallintorakennuksella Donetskissa, Ukrainassa.PHOTOMIG / EPA

Johtavien teollisuusmaiden eli niin sanotun G7:n johtajat ovat tuominneet Venäjän Ukrainaan kohdistamat toimet. Maiden mukaan Venäjä on selvästi loukannut Ukrainan itsemääräämisoikeutta. G7:ään kuuluvat Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Italia, Japani ja Kanada sekä EU:ta edustavat Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja EU-komission puheenjohtaja.

G7:n mukaan Venäjän olisi hoidettava mahdolliset turvallisuus- ja ihmisoikeushuolensa Ukrainan kanssa neuvottelemalla tai kansainvälisen välittäjän avulla.

– Me, Kanadan, Ranskan, Saksan, Italian, Japanin, Britannian ja Yhdysvaltain johtajat sekä Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja ja EU-komission puheenjohtaja, tuomitsemme yhdessä Venäjän toimet, joilla se on selvästi loukannut Ukrainan itsemääräämisoikeutta ja alueellista koskemattomuutta, G7:n julkaisemassa tiedotteessa sanotaan.

Samalla G7 ilmoittaa vetäytyvänsä toistaiseksi kaikista Venäjän Sotshiin ensi kesäksi suunnitellun G8-maiden kokouksen valmisteluista. G8 koostuu G7-jäsenistä ja Venäjästä.

G7-maiden valtiovarainministerit sanovat, että IMF on paras instituutio auttamaan Ukrainaa taloudellisissa vaikeuksissa. Ministerit lupaavat uutistoimisto Reutersin mukaan yhteistuumin vankkaa taloudellista tukea Ukrainalle.

YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon ilmoitti sunnuntaina, että hän lähettää apulaispääsihteeri Jan Eliassonin Ukrainaan selvittämään mahdollisuuksia, joilla YK voisi auttaa lieventämään kriisiä. Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry puolestaan matkustaa Kiovaan tiistaina.

Lähteet: Reuters, AFP, AP

Lue seuraavaksi