Aksjonov: Krimille perustetaan puolustusministeriö

Krimin uusi Venäjä-mielinen pääministeri ilmoitti asiasta tilaisuudessa, jossa turvallisuuselinten johtajat vannoivat uskollisuudenvalansa, uutistoimisto Itar-Tass kertoo. Sergei Aksjonov sanoo uskovansa, että tilanne Krimin niemimaalla vakiintuu toukokuuhun mennessä.

Ulkomaat
Sergei Aksjonov.
Sergei Aksjonov Simferopolissa 28. helmikuuta.ARTUR SHVARTS

Krimin uusi Venäjä-mielinen pääministeri Sergei Aksjonov sanoo, että Krimille perustetaan pian puolustusministeriö, uutistoimisto Itar-Tass kertoo.

Aksjonov kertoi asiasta toimittajille Simferopolissa seremoniassa, jossa turvallisuuselinten johtajat vannoivat uskollisuudenvalan "Krimin kansalle".

Aksjonovin mukaan krimiläiset ovat osoittaneet kykenevänsä puolustamaan itseään itsenäisesti. Aksjonov sanoi myös, että Krimin uusi hallitus pyrkii rauhaan autonomiassa ja haluaa olla ystävällisissä väleissä kaikkiin.

Hän myös sanoo uskovansa, että tilanne Krimin niemimaalla vakiintuu toukokuuhun mennessä ja kaikki kansalaisuudet voivat elää siellä elämästään nauttien.

Aksjonovin mukaan he ovat pyytäneet Venäjältä pääasiassa materiaalisia resursseja, koska viime tapahtumien seurauksena "Kiova ei anna meille mitään".

Hän sanoo, että siksi olisi hyvä saada ensin taloudellista apua, ja hän on luottavainen, ettei heitä jätetä ilman apua.

Kysyttäessä, ovatko he pyytäneet sotilaallista apua Venäjältä Aksjonov sanoi, että heillä on riittävästi omaa voimaa.

Venäjän valtiovarainministeri Anton Siluanov sanoi myöhemmin, että Moskova päättää maanantain aikana talousavusta Krimille.

Aksjonov nimitettiin Krimin pääministeriksi viime viikolla, kun aseistettu joukko valtasi Ukrainaan kuuluvan autonomisen alueen parlamenttirakennuksen. Normaalisti pääministerin nimittää Ukrainan presidentti. Aksjonov ilmoitti tuolloin ottavansa väliaikaisesti johtoonsa kaikki autonomiselle alueelle sijoitetut asevoimat ja määräsi kaikki komentajat tottelemaan käskyjään tai eroamaan.

Lähteet: Itar-Tass, Yle Uutiset