1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kaivokset

Kolarin kaivosta vastaan kerätään nettiadressia

Kolariin suunniteltua rautakaivosta vastaan kerätään nimiä internetissä, jossa voi käydä allekirjoittamassa kaivosta vastustavan adressin. Äkäslompolon kylässä toimiva kauppias Sampo Kaulanen sanoo, että kaivoksen tulo puhuttaa sekä paikallisia että matkailijoita.

Yhteisöpalvelu Facebookissa leviää nettiadressi, jolla vastustetaan Kolariin suunniteltua kaivosta. Kuva: Riikka Rautiainen / Yle

Äkäslompolon kyläläisten alkuunpaneman nettiadressin on tähän mennessä allekirjoittanut 4200 ihmistä ja sitä on jaettu yhteisöpalvelu Facebooksissa satoja kertoja esimerkiksi Jounin Kaupan nettisivujen kautta.

Matkailusta elävät kyläläiset vastustavat kaivosta, koska pelkäävät sen karkottavan matkailijat ja turmelevan luontoa. Hannukaisen kaivoksen avolouhos sijoittuisi kahdeksan kilometrin päähän Ylläksen tunturikeskuksesta.

– Kaivos nousee esiin keskusteluissa ihan joka päivä, sillä ihmiset puhuvat siitä niin paljon. Meillä yrittäjillä on myös kyse elinkeinon tulevaisuudesta, jos matkailu kuihtuu, luonnehtii kauppias Sampo Kaulanen.

Vastustajia riittää

Kaulasen mukaan kaivoksen vastustus on lisääntynyt sitä mukaa, kun ihmiset ovat saaneet asiasta lisää tietoa. Kaulanen suhtautui alun perin kaivoshankkeeseen myönteisesti, mutta mieli on muuttunut matkan varrella.

- Mitä enemmän tulee tietoa ja esimerkiksi tutkimustuloksia kaivoksen vaikutuksesta kuten melusta ja pölystä, niin vastustus lisääntyy. Ihmiset eivät enää vastusta hanketta vain pelkojen vuoksi vaan mukana on faktoja ja tutkimuksia, joiden mukaan matkailijoiden määrä romahtaa, jos kaivos rakennetetaan lähelle matkailukeskusta.

Hannukaisen kaivoksen vastustajat ovat liikkeellä muutenkin sosiaalisessa mediassa, sillä Facebookissa on myös ryhmä, joka kantaa nimeä Ylläs ilman kaivoksia. Kaulanen uskoo, että nettiadressi ja asian esillä pitäminen sosiaalisessa mediassa vaikuttaa päätöksentekijöihin.

– Toivon, että kuntapäättäjät, joiden joukossa on järvikylissä asuvia, näkisivät kuinka paljon kaivosta vastustavat sekä kyläläiset että matkailijat. Pelkona on, että kaivoksen myötä arvokkaat luontokohteet pilaantuvat iäksi, sanoo Kaulanen.

Markkinointi hankaloituu

Miljoonia euroja omaan yritykseen investoinut yrittäjä miettii, kuka haluaa tulla nauttimaan rauhasta ja puhtaasta luonnosta, jos matkailukohteen vieressä ryskää Euroopan suurimmaksi mainittu avolouhos.

– Johan sen nyt sanoo maalaisjärkikin, että sillä on vaikutusta. Pitää olla melkoinen markkinointi-ihminen tai rupellipää, jos sitä yrittää ulkomaalaisille myydä. Matkailu perustuu mielikuviin ja ne on sitten menneet kaivoksen myötä, summaa Kaulanen.