Koe uusi yle.fi

Velkaneuvoja: Ulosotto ei ole pahin peikko

Suomalaiset hakevat apua rahaongelmiinsa vasta siinä vaiheessa, kun yöunet on menetetty. Talous- ja velkaneuvoja korostaa, että kriisitilanteessa on turha pelätä ulosottoa: tärkeintä on maksaa oma eläminen ja pitää asunto.

Kotimaa
Nainen katsoo ikkunasta avautuvaa merimaisemaa.
Yle

Suomalaiset hakeutuvat talous- ja velkaneuvonnan piiriin liian myöhään, sanoo Helsingin kaupungin sosiaali- ja terveysviraston talous- ja velkaneuvoja Anne Lansola.

- Suomalaisilla on kova selviytymisvietti. Yksin pitäisi sinnitellä loppuun asti. Sitten menee unet ja hermot on riekaleina, Anne Lansola sanoo.

Velkaneuvontaan hakeudutaan yleensä äkillisissä kriisitilanteessa, eli kun työttömyyden tai sairauden vuoksi ei enää selvitä laskuista.

- Siinä tilanteessa kannattaa ottaa heti yhteyttä. Usein havahtuminen tulee kuitenkin liian myöhään, eli siinä vaiheessa, kun velkaa on kertynyt paljon ja osa on jo ulosotossa, Anne Lansola sanoo.

"Rahaa menee turhiin asioihin"

Suomalaiset pelkäävät tiukassa tilanteessa eniten nimenomaan ulosottoa. Turhaan.

- Se ei ole pahin peikko. Kannattaa niiden vaan antaa mennä sinne ja yrittää maksaa eläminen, jotta pystyy pitämään asunnon ja sähköt, Lansola sanoo.

Mikäli oma rahankäyttö mietityttää, talousneuvojalla kannattaa käydä jo ennen kuin tilanne on riistäytynyt käsistä.

- Rahaa menee yllättävän paljon turhiin asioihin. Mutta ei täällä syyllistetä ketään, Anne Lansola sanoo.