Venäjä kiristää otettaan Krimistä – "Matkapuhelinliikenne osin estetty"

Ukrainan rajavartioston mukaan Venäjä on koonnut panssaroituja ajoneuvoja Kertšinsalmen rannalla. Venäläisalusten kerrotaan liikkuvan Sevastopolin kaupungin liepeillä ja Venäjää sympatisoivien vallanneen lauttaterminaalin.

Ukraina
Venäläissotilaita Sevastopolin laivastotukikohdan ulkopuolella.
Venäläissotilaita Sevastopolin laivastotukikohdan ulkopuolella sunnuntaina.Maxim Shipenkov / EPA

Venäjä on alkanut koota panssaroituja ajoneuvoja omalla puolellaan rajaa kapean Kertšinsalmen rannalle, kertovat ukrainalaiset rajavartijat uutistoimisto Reutersille. Salmi erottaa Venäjän ja Ukrainalle kuuluvan Krimin. Rajavartiolaitoksen tiedottajan mukaan venäläisaluksia liikkuu Sevastopolin kaupungin ympärillä. Venäjän Mustanmeren laivaston tukikohta sijaitsee Sevastopolissa. Venäläisten kerrotaan myös estäneen matkapuhelinliikenteen osissa Krimiä.

Uutistoimisto AP:n mukaan Venäjää sympatisoivat joukot ovat vallanneet lauttaterminaalin Kertšin kaupungissa. Terminaalista lähtevät useat Venäjälle suuntaavat laivat. Kertšinsalmi on kapeimmillaan 4,5 kilometriä leveä. Laivamatka Venäjälle on Kertšistä noin 20 kilometriä. Valtaajat eivät ole suostuneet kertomaan ketä he ovat, mutta uutistoimistojen mukaan he puhuvat venäjää ja ovat liikkeellä Venäjälle rekisteröidyillä ajoneuvoilla.

Venäjän internetiä valvova viranomainen kertoo estäneensä venäläisessä yhteisöpalvelu VKontaktessa pääsyn 13:lle sivulle, joilla on yhteyksiä Ukrainan presidentin Viktor Janukovitšin syrjäyttäneeseen protestiliikkeeseen.

"Kova hinta, ellei suunta muutu"

Britannian ulkoministeri William Hague painottaa Krimin olevan käytännössä Venäjän hallinnassa.

– Venäjä maksaa kovan hinnan, ellei se muuta suuntaansa, Hague on varoittanut Venäjää tänään maanantaina Britannian yleisradioyhtiö BBC:n haastattelussa.

Venäjän parlamentin ylähuone antoi lauantaina presidentti Vladimir Putinille luvan järjestää joukot asemiin. Niiden on määrä puolustaa venäjänkielisten asemaa Ukrainassa.

Venäjän varaulkoministeri Grigori Karasin puolestaan on vakuuttanut, ettei Venäjä halua sotaa Ukrainan kanssa. Karasinin mukaan parlamentin antama lupa sotilasoperaatiolle Ukrainassa on keino näyttää, että Venäjä on tosissaan.

Lähteet: Reuters, AFP, AP