Varhain saapunut kevät uhkaa siirtää talvikohteiden hakkuita

Lämpimän talven takia myös saaristohakkuut ovat jääneet etelässä lähes tyystin tekemättä. Lumeton metsä tarjoaa omistajalle kuitenkin hyvän mahdollisuuden tehdä leimikoita ja kartoittaa mahdollisia tuhoja.

Kotimaa
Tukkikasa
Arto Loukasmäki / Yle

Vähätkin lumet ovat suurilta osin eteläistä Suomea sulaneet pois, ja säätiedotukset lupaavat plussaa. Talvikorjuukohteiden kannalta tilanne on hankala.

- Harmittaa, kun kesä näyttää tulevan keskellä talvea. Talvikorjuukohteiden osalta tulee varmasti rajoituksia. Tälle talvelle korjattavaksi sovittuja puita, on erittäin vaikea saada tuolta metsästä pois, toteaa Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jari Yli-Talonen.

Toistaiseksi tiet ovat roudassa ja kestävät puun kuljettamisen. Mutta kysymys kuuluu: kuinka kauan?

- Miten paljon puita uskalletaan kaataa metsiin odottelemaan kaukokuljetuksia? Alkavatko tässä tulevien viikkojen aikana tiet pettämään? pohtii Yli-Talonen huolestuneena.

Myös saaristohakkuut ovat jääneet maan eteläisessä osassa lähes kokonaan tekemättä.

- Ei ole saatu jäädytettyä riittävän vahvoja jääteitä; pakkaset eivät ole riittäneet. Saaria ei päästä hakkaamaan - ne suunnitelmat on pääosin jouduttu perumaan,

Puukauppa käy tasaiseen tahtiin

Mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin: vähäluminen talvi tarjoaa ihanteelliset olosuhteet metsässä liikkumiseen.

- Nyt kannattaa tehdä leimikoita ja tutkia onko metsässä tuhoja. Taimet näkyvät heinän seasta eikä lumi ole esteenä liikkumiselle, joten se kannattaa hyödyntää, Yli-Talonen vinkkaa.

Puukauppa on käynyt alkuvuoden ennätykselliseen tahtiin. Hintatasokin on pysynyt ennallaan. Ainoastaan talviharvennuksia on vaikea saada kaupaksi.

- Kaikki muu käy hyvin kaupaksi, sillä ostohalut teollisuudessa ovat korkealla. Näin tasaista ja mittavaa puukauppaa en muistakaan, Yli-Talonen hehkuttaa.

Talven aikana Päijät-Hämeessä on hakattu kuukautta kohden noin 200 000 kiintokuutiota. Mittava puukauppa tuo alueelle mittavan määrän töitä ja tuloja.

- Jos vuosi jatkuisi näin ja vertaan viime vuoteen, niin mennään pitkälle yli 2 miljoonan kiintokuution. Päijät-Hämeeseen se tarkoittaisi noin 100 miljoonan euron kantorahatuloja, Yli-Talonen maalailee.