1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elokuvat

Elokuvaopettaja: Lyhytelokuvat myös elokuvateattereihin

Lyhytelokuvia vaivaa Suomessa näkymättömyys. Turun Taideakatemian opettaja Outi Hyytinen haluaisi lyhytelokuvat teattereihin pitkien elokuvien seuraksi.

Elokuva "Pitääkö mun kaikki hoitaa", ohjaus Selma Vilhunen. Kuva: Tuffi Films Ltd.

Suomalaisen lyhytelokuvan Oscar-ehdokkuudella on alan ihmisten mukaan valtava merkitys koko taidealan tunnettavuudelle.

- Ihmiset ymmärtävät, että lyhytelokuvia on olemassa, ja he vaativat myös saada nähdä niitä. Nykyään lyhytelokuvia on mahdollisuus katsoa vain esimerkiksi festivaaleilla. Niistä pääsee kuitenkin nauttimaan yleensä vain festivaalikaupungin yleisö, pohtii Turun Taideakatemian elokuvapuolen vastaava opettaja Outi Hyytinen.

Hyytinen toisi lyhytelokuvat teattereihin pitkien elokuvien oheen.

Ihmiset oppisivat, että hyvästä elokuvasta voi nauttia aivan pienestikin.

Outi Hyytinen

- Koko kansalle olisi paras juttu, jos lyhytelokuvia näytettäisiin elokuvateattereissa vaikka ennen pitkää elokuvaa. Ihmiset oppisivat, että hyvästä elokuvasta voi nauttia aivan pienestikin.

Pitääkö mun kaikki hoitaa? esitetään elokuvateattereissa Korso-elokuvan alkukuvana.

Oscar-ehdokkuus palauttaa uskon tekemiseen

Joulun alla elokuvaohjaajaksi valmistunut Pauliina Talikka iloitsee Pitääkö mun kaikki hoitaa? -elokuvan Oscar-ehdokkuudesta.

- Olen itse erikoistunut lyhyeen elokuvaan, ja tämä ehdokkuus antaa voimaa, uskoa ja luottamusta siihen, että sillä mitä tekee on merkitystä ja että lyhyelläkin voi pärjätä.

Talikka uskoo, että elokuvan menestys vaikuttaa myös omaan tekemiseen.

- Sellainen into ja halu tehdä on palannut. Samoin usko siihen, että pienistäkin aiheista voi nousta suuri elokuva.

Taideakatemian elokuva- ja animaation koulutuspäällikkö Eero Linjama on samaa mieltä.

Pienistäkin aiheista voi nousta suuri elokuva.

Pauliina Talikka

- Tämä ehdokkuus tuo opiskelussa näköalan siihen, mikä on oikeasti mahdollista. Tietysti tästä sikiää opiskelijoiden keskelle positiivista voimaa ja tekemisen meininkiä. Elli Toivoniemi ja Selma Vilhunen ovat hyviä esimerkkejä siitä, että ei tarvitse ruikuttaa, vaan voi selittämättä ja valittamatta aloittaa ja lopettaa, kun tehdään elokuvia.

"En uskonut voittoon, mutta ehdokkuus oli upeaa"

Yle Turku oli mukana, kun Taideakatemian tiloissa Turussa vietettiin maanantain vastaisena yönä Oscar-valvojaisia.

- Tunnelma oli väsynyt, mutta hyvä. Pieni harmitus tietysti on päällä, koska Selma Vilhuselle ei tullut palkintoa, sanoo Pauliina Talikka.

Talikka ei alun perinkään uskonut Vilhusen voittoon.

- Filmi ei ollut mitenkään ennakkosuosikki, eikä kovin hyvissä asemissa vedonlyönneissä. Mutta se jo oli upeaa, että elokuva oli ehdolla Oscar-gaalassa.

Jokin Oscar-gaalassa kiehtoo, sillä Taideakatemian valvojaiset eivät varmasti olleet ainoa kisakatsomo aamuyöstä Suomessa.

- Minulle tämä on ehdoton perinne joka vuosi. Tilaisuudessa vetää jännitys ja hetken huuma. Myös se on huikeaa, että kaikki oikeasti tapahtuu juuri nyt, ja kaikki ne ihmiset ovat oikeasti paikalla.