1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. talous

Suomikin kärsii Venäjän ja Ukrainan jännitteistä – "tulee iskemään meihin lujaa"

Eniten Suomeen vaikuttaa Venäjän ruplan heikentyminen: Suomen viennin arvo on pienempi ja venäläisturistit saavat ruplilla vähemmän euroja, sanoo Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Venäjän ja Ukrainan kiristyneillä väleillä on todennäköisesti vaikutuksia myös Suomen talouteen. Eniten Suomeen vaikuttaa Venäjän ruplan heikentyminen.

– Meihin tämä tulee iskemään lujaa. Valuuttakurssin (ruplan) vaikutus tulee olemaan paha, arvioi Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen Bofitin tutkimuspäällikkö Iikka Korhonen.

Maanantaina rupla heikentyi ja Moskovassa pörssikurssit romahtivat. Venäjän keskuspankki joutui nostamaan ohjauskorkoa 1,5 prosenttiyksikköä taistellakseen talouden epävarmuutta ja inflaation riskiä vastaan. Korko oli aiemmin 5,5 prosenttia, maanantain päätöksen jälkeen tasan seitsemän prosenttia.

– Ruplan heikentyminen näkyy Suomen viennissä - viennin arvo on pienempi. Ruplan heikentyminen heijastuu myös turismiin eli venäläisturistit saavat ruplilla vähemmän euroja, sanoo Korhonen.

Kireä tilanne heijastuu myös korkomarkkinoille.

– Esimerkiksi Saksassa korot laskivat tänään maanantaina, koska sijoittajat etsivät turvallisempia sijoituskohteita ja Saksaa pidetään sellaisena. Idempänä olevat heikommat maat kärsivät enemmän.

Viime vuonna Suomen tuonnin arvo Venäjältä oli 9,5 miljardia euroa. Tuonnista noin kaksi kolmasosaa oli öljyä ja öljytuotteita. Korhonen ei kuitenkaan usko, että tuonti Venäjältä Suomeen kärsisi vallitsevasta tilanteesta.

– En usko, että kenenkään etuja palvelisi haitata vientiä Suomeen.

Suomen vienti Venäjälle oli viime vuonna 4,9 miljardia euroa. Edellisvuodesta vienti laski kuusi prosenttia.

Ukrainan tilanteen kriisi tekee entistä tukalammaksi. Korhosen mukaan Ukrainan tilanne on "taloudellisesti katastrofaalinen". Maalla on iso alijäämä, ja keino sen rahoittamiseen pitäisi löytää.