1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Euroopan eläintarhojen ahmakannalla vahvat juuret Ähtärissä

Ähtärin eläinpuistosta lähtee tällä viikolla kaksi urosahmaa kohti saksalaista eläintarhaa. Kevät on ahmatarhassa muutenkin muutosten aikaa, sillä pesästä on kuultu vastasyntyneiden poikasten ääniä.

Kuva: Pasi Takkunen / Yle

Ähtärin eläinpuistossa alkaa kevään tullen uusi kuhina. Eläimiä siirretään uusiin tarhoihin ja karhut heräävät talviuniltaan. Kevät on eläimille lisääntymisen aikaa ja esimerkiksi ahmanpesästä onkin Ähtärissä kuultu iloisia ääniä.

– Kyllä siellä poikasia on useampia, mutta emme tiedä vielä montako, iloitsee Ähtärin eläinpuiston intendentti Mauno Seppäkoski.

– Ahma on näätäeläimenä hyvin herkkä ulkopuolisille äänille ja tapahtumille, eivätkä edes eläintenhoitajat ole päässeet kurkistamaan pesään, Seppäkoski tietää ja sanoo pentujen lukumäärän selviävän parin kuukauden päästä.

Seppäkosken mukaan ahmojen lisääntyminen on aina iloinen asia.

– Ahman tulevaisuutta lajina ei voi täysin ennustaa, joten kannan ylläpitäminen on eläintarhoillekin tärkeä asia. Ahman kultturisilla elinalueilla tulee aina yhteentörmäyksiä ihmisten ja elinkeinojen kanssa, mutta Suomessa ahma lisääntyy ainakin toistaiseksi hyvin luonnossa, Seppäkoski kertoo.

Ahmoja Ähtäristä Eurooppaan

Ahmoja lähtee Ähtärin eläinpuistosta eläintarhoihin eri puolille Eurooppaa. Näin ylläpidetään sekä ahmakantojen useampia haaroja että geneettisen pankin olemassaoloa.

– Ahmoja on Euroopassa yli parissa kymmenessä eläintarhassa, ja niiden kannan perimä on pääsääntöisesti lähtöisin Ähtäristä. Seuraavaksi täältä lähtee kaksi urosahmaa uuteen saksalaiseen eläintarhaan, kertoo Mauno Seppäkoski.

Seppäkosken mukaan eläintarhojen ja luonnonvaraisten ahmojen kannoilla ei ole juuri tekemistä keskenään, mutta lajin säilymisen kannalta myös eläintarhojen tekemä työ on tärkeää.

– Varsinkin ahmat vaihtuvat tiheästi, koska halutaan ylläpitää kantojen useampia haaroja. Näistäkin kahdesta Saksaan lentävästä uroksesta toinen jatkaa matkaa johonkin toiseen eläintarhaan, jossa se mahdollisesti voi sitten lisääntyä. Uutta syntymää tarvitaan aina lajin ylläpidossa, kiteyttää Seppäkoski.