Ylen kirjeenvaihtaja Krimillä: 3 000 Ukrainan sotilasta loikannut

Krimin aluehallinto on muun muuassa luvannut antaa tataareille oikeuksia, Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kuvaili maanantaina.

Ulkomaat
Venäläisiä sotilaita Sevastopolin satama-alueella.
Venäläisiä sotilaita Sevastopolin satama-alueella sunnuntaina.Maxim Shipenkov / EPA

Krimin niemimaalla Sevastopolissa tilanne on hämmästyttävän rauhallinen siihen nähden, että Krimin aluehallinnon alaiset joukot ovat ottaneet haltuunsa kaikki tärkeimmät sotilaskohteet, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen paikan päältä.

– Juuri tulleiden tietojen mukaan Krimin alueellisiin joukkoihin on liittynyt jo 3 000 sotilasta tai upseeria Ukrainan armeijan Krimillä olevista joukoista. Näiden loikanneiden sotilaiden määrä on siis vuorokaudessa kaksinkertaistunut. Se tarkoittaa sitä, että jo noin kaksi kolmasosaa sotilaista on siirtynyt alueellisiin joukkoihin.

Muun muassa Ukrainan laivaston komentaja Denis Berezovski vaihtoi puolta Krimin aluehallinnon joukkoihin. Hänet oli nimitetty laivaston johtoon vain vuorokausi aiemmin.

– Eihän tämä ihan spontaania liikehdintää ole ollut, kun sotilaita on uhattu vankilalla, jos he eivät suostu siirtymään aluejoukkoihin, Manninen sanoo.

Krimin niemimaan aluehallinto on ilmoittanut perustavansa oman puolustusministeriön. Manninen kertoo Venäjän luvanneen talousapua Krimille.

Mannisen mukaan aluehallinto on myös luvannut auttaa Krimin tataareja, joita asuu alueella noin neljännesmiljoona. Moni heistä elää köyhyydessä.

– Heille on tarkoitus antaa oikeuksia, joita heillä ei niin sanotusti ole koskaan ollut aiemmin. Tällä varmasti vaiennetaan protestimielialaa, jota juuri tataareilla on ollut.

Myös paikallista mediaa on häiritty ja painostettu, mikäli se ei ole antanut Krimin tilanteesta aluehallinnon haluamaa kuvaa, Manninen kertoo.