1. yle.fi
  2. Uutiset

Stora Enso investoi 110 miljoonaa euroa Varkauden tehtaaseen

Stora Enso investoi tehtaaseen enemmän kuin aiemmin odotettiin. Varkauden tehtaan muunnostyöt toteutetaan syksyllä 2015.

Kotimaan uutiset
Tiedotustilaisuus Stora Ensolla Varkaudessa.
Toni Pitkänen / Yle

Metsäyhtiö Stora Enso on ilmoittanut tekevänsä jätti-investoinnin Varkauteen. Yhtiö muuntaa Varkauden tehtaan hienopaperikoneen aaltopahvin raaka-ainetta tuottavaksi linjaksi. Investointi on suuruudeltaan 110 miljoonaa euroa.

Suurin osa kustannuksista johtuu paperikoneen ja sellutehtaan muuntamistöistä.

Suunnitelman mukaan muunnostyö tehdään pääasiassa syksyllä 2015 ja uusi kone käynnistyy saman vuoden loppupuolella. Nykyisen 280 000 tonnia vuodessa tuottavan hienopaperikoneen tuotannon on suunniteltu loppuvan elokuussa 2015.

Raaka-aineella hyvät kasvumahdollisuudet maailmalla

Varkauden tehtaan vuosikapasiteetti tulee olemaan noin 390 000 tonnia aaltopahvin raaka-ainetta ja 310 000 tonnia ruskeaa valkaisematonta sellua. Suurin osa aaltopahvin raaka-aineesta suunnitellaan myytäväksi yhtiön ulkopuolelle.

– Varkaus on erinomainen tehdas muuntamisen toteuttamiseksi, koska siellä on integroitu sellutehdas, voimalaitos ja sopiva paperikone. Lisäksi tehtaan sijainti on hyvä raaka-aineen saatavuuden kannalta, ja siellä on tarpeellinen infrastruktuuri ja kompetenssi projektin onnistuneeksi toteuttamiseksi, sanoo Stora Enson toimitusjohtaja Jouko Karvinen.

Karvinen sanoo, että uusiutuvaan kuituraaka-aineeseen pohjautuvilla pakkauksilla on hyvät kasvumahdollisuudet sekä Euroopassa että maailmanlaajuisesti.

Varkaus on erinomainen tehdas muuntamisen toteuttamiseksi.

Jouko Karvinen

Varkaudessa on odotettu jo pitkään tietoa Stora Enson kannattavuustutkimuksesta ja yhtiön investointipäätöksestä. Yhtiön investoinnin on arvioitu tuovan jatkuvuutta metsäteollisuuden rakennemuutoksen runtelemaan Varkauteen.

Kesällä 2013 valmistuneissa alustavissa tutkimuksissa paperikoneen muuntaminen todettiin kannattavaksi. Stora Enso on ilmoittanut aaltopahvin raaka-aineen olevan tärkeä kasvumarkkina.

Tuotantosuunnan muuttamisen on aiemmin arvioitu tietävän noin 80–100 miljoonan euron investointia Varkauden tehtaalle. Investoinnin vaikutusta työntekijämäärään ei ole kerrottu julkisuuteen.

Stora Ensolla on Varkaudessa 260 työtekijää paperi- ja sellutuotannossa.

Stora Enso jatkaa toimistopaperiasiakkaidensa palvelemista kahdesta muusta päällystämättömän hienopaperin yksiköstään, Veitsiluodon tehtaalta Suomesta ja Nymöllan tehtaalta Ruotsista.

Lue seuraavaksi