Ilmaista rahaa kaikille

Vastikkeellinen toimeentulotuki vai ilmaista rahaa kaikille? Valtimo haluaisi kokeilla, mitä perustulo muuttaisi.

Silminnäkijä
Venla Purhonen
Yle

- Jos ois perustulo, ja tietäis että rahaa saisi myös ensi kuussa ilman että tarvii alkaa pelleillä virastoissa, niin pystyishän sitä suunnittelee elämäänsä pidemmälle.

Näin sanoo Teemu Kukka. Hän elää mahdollisimman omavaraisesti Pohjois-Karjalassa Valtimon kunnassa. Kukka sahaa itse polttopuunsa ja viljelee oman ruokansa. Palkkatyöt eivät kiinnosta, eikä niitä Valtimolla näytä löytyvänkään.

Kukka ei saa enää työttömyyskorvausta, koska hän kyllästyi työvoimatoimiston pompotteluun.

- Mua kohdeltiin kuin jotain kyvytöntä, hän sanoo.

Teemu Kukka
Teemu Kukka elää Valtimolla kommuunissa mahdollisimman omavaraisesti. Kommuunin asukkaat kasvattavat itse suuren osan ruoastaan ja lämmittävät talon polttopuilla. Yle

Valtimon kunnassa ollaan jo yli 20 vuoden ajan yritetty järjestää perustulokokeilua, joka voisi helpottaa Teemu Kukan ja muiden pitkäaikaistyöttömien elämää. Perustulo, eli kaikille maksettava kuukausittainen tuki, voisi vähentää Kelan byrokratiaa ja luukulta toiselle juoksemista.

Valtimolla uskotaan, että perustulon avulla kuihtuvat maaseutukylät voitaisiin pitää asutettuina.

Toistaiseksi perustulon kokeilu ei ole Valtimolla onnistunut. Tyrmäyksiä on tullut ministeritasolta asti.

- Entinen SAK:n johtaja (Pertti) Viinanen soitti eläkkeeltä, että minkä takia lähdet tämmöistä tekemään. Murskaatte kaiken sen, mitä SAK:ssa ollaan Forssan kokouksesta lähtien saatu aikaan, entinen kunnanjohtaja Pentti Kemppinen sanoo.

Sallamari Hakanen
Sallamari Hakanen ei saanut Kelalta sosiaaliturvaa puoleen vuoteen. Hän valitti päätöksestä. Yle

Sallamari Hakanen on Valtimolla asuva pienen Nessa-tytön äiti. Hän kokee, että perustulo olisi voinut auttaa hänet ulos Kelan byrokratialoukusta. Hän oli puoli vuotta ilman minkäänlaista sosiaaliturvaa. Äiti ja tytär elivät Hakasen vanhempien avustuksella.

- Mulla on valitus menossa Kelaan, mutta en usko, että siitä on mitään hyötyä.

Silminnäkijä seurasi talven yli kolmen Valtimolla asuvan nuoren aikuisen elämää. Ohjelma selvittää samalla, miten perustulo olisi vaikuttanut heidän elämäänsä.

Perustuloaktiivi Jukka Peltokosken mukaan perustulo helpottaisi pätkätyöläisten elämää. Huonosti palkattuja, tylsiä työtehtäviä ei tarvitsisi enää ottaa vastaan, kun jokaisen toimeentulo olisi turvattu.

Ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n ekonomisti Ilkka Kaukoranta puolestaan tyrmää perustulon. Hänen mukaansa sitä ei kannata edes kokeilla, sillä kukaan ei ole vielä edes paperilla osoittanut, että perustulo toimisi. Hän uskoo myös, että perustulo saattaisi lisätä “vapaamatkustamista”.

Venla Purhonen ja Anne-Maria Puurunen
Venla Purhonen elää yhdessä Anne-Maria Puurusen, kahden muun aikuisen sekä pienen poikansa kanssa omavaraisuuteen pyrkivässä kommuunissa Valtimolla. Yle

Vuosi sitten perustuloa koskeva lakialoite kuivui kasaan, koska siihen ei tullut riittävästi nimiä. Kuitenkin ajatusta halutaan viedä esimerkiksi Valtimolla eteenpäin. Sillä katsotaan olevan merkitystä väestökadosta kärsivällä maaseudulla.