Kuvataiteilija Gary Wornell loi täydellisen epätäydellisen paperin

Riihimäellä asuva kuvataitelija Gary Wornell on kehittänyt uudenlaisen paperin mustesuihkutulostimiin. Yksi maailman ohuimmista markkinoilla olevista papereista syntyi viiden vuoden yrittämisellä.

kuvataide
Mies pitää kättään läpikuultavan paperin alla.
Ville Välimäki / Yle

Kokeilua ja kovaa työtä. Näin syntyy uusia keksintöjä ja sen tietää riihimäkeläistynyt kuvataiteilija Gary Wornell. Mies on aina kokeillut uusia tekemisen tapoja ja eräs ohuimmista markkinoilla olevista papereista syntyi viiden vuoden kokeilujen ja erehdysten tuloksena.

Miehen filosofia onkin ytimekkäästi, että epäonnistuminen on uuden alku.

– Se alkoi vuosia sitten ja se syntyi tylsistymisestä. Kun alan työskentelemään jonkin kanssa ja kun opin tekemään sen. Alan hyvin pian miettimään erilaisia tapoja tehdä juuri oppimani asia. Usein kokeiluni eivät toimi.

Epäonnistuminen on uuden alku.

Gary Wornell

Hän kertoo, että suuri osa kaikesta mitä hän tekee on tavallaan epäonnistumista, mutta epäonnistumisessa löytyy aina pieni pala onnistumista.

– Tartun siihen onnistumiseen ja usein siitä syntyy jotain mielenkiintoista. Wornell ei ajattele itseään keksijänä tai innovaattorina, vaan hän leikkii. Hän uskoo, että ihmiset pelkäävät leikkiä töissään. Toisaalta leikin kautta löytyy usein uusia kehittelemisen arvoisia asioita.

Epätäydellinen paperi elävöittää kuvaa

Wornelin uran alkuvaiheessa keramiikka oli hänen päämateriaalinsa. Niiltä ajoilta hänelle on jäänyt kiinnostus materiaaleihin ja tekstuureihin töissään. Myöhemmin mies on siirtynyt digitaalisen kuvan ja grafiikan pariin.

– Valokuvaajana ja graafikkona pidän sellaisten materiaalien kanssa työskentelystä, joilla on luonnetta. Tämä paperi on hyvin luonnollisen oloista, aivan eri näköinen kuin mikään muu markkinoilla oleva tulostinpaperi.

Paperilla pitää olla luonnetta.

Gary Wornell

– Perinteisesti taidetulostuspaperit ovat pinnaltaan hyvin tasaisia. Minä etsin paperia, joka näyttää käsin tehdylle. Lisäksi paperilla pitää olla luonnetta, koska se vaikuttaa kuvaan, joka paperille tulostetaan.

Wornell kokeili erilaisia pintoja mustesuihkutulostukseen, mutta lopulta kiinnostuksen vei japanilainen washi-paperi. Paperi käyttö käsin oli hänellä jo hallussa, mutta suuria printtejä varten tulostaminen on paras vaihtoehto.

Valmistajat kiinnostuivat heti

Gary Wornell oli työskennellyt paperin parissa muutamia vuosia ennen kuin otti yhteyttä tulostinpaperin valmistajiin. Hän halusi ostaa paperia rullatavarana, jotta voisi käyttää sitä suurikokoisiin töihin, joita on vaikea valmistaa käsin ilman tulostinta.

– Ystäväni neuvosta otin yhteyttä eurooppalaiseen valmistajaan, ja he kiinnostuivat ideastani heti, ja siitä alkoi neljän vuoden kehitystyö.

Vastaanotto oli hämmästys.

Gary Wornell

Vastaanotto oli hämmästys. Wornellilla oli kirja, jossa oli tutkimuksia parista kolmestakymmenestä eri paperilaadusta, joista hän halusi kehittää kokonaan uuden tuotteen.

– Myös paperin valmistajat olivat kiinnostuneita ohuesta tulostinpaperista, mutta he eivät olleet vielä itse onnistuneet valmistamaan sitä.

Lopulta pitkään kehitelty ohuen ohut tulostinpaperi päätyi kauppojen hyllyille loppuvuodesta 2013. Nyt Gary kiertää eri maailmaa esittelemässä paperia, jonkä hän loi itselleen saadakseen aikaan täydellisiä kuvatulosteita.