Autokauppa piristyi alkuvuonna

Autokauppa kääntyi alkuvuonna voimakkaaseen kasvuun. Uusia autoja myytiin Keski-Suomessa tammi-helmikuussa lähes neljännes edellisvuoden alkua enemmän.

autot
Myyty-lappu auton tuulilasissa.
Tommi Parkkinen / Yle

Uusia henkilöautoja myytiin Keski-Suomessa tammi-helmikuussa 23,6 prosenttia enemmän kuin vuotta aikaisemmin samaan aikaan. Kauppansa teki kaikkiaan 868 henkilöautoa.

Koko maassa autokauppa kasvoi Keski-Suomea vähemmän, 15,4 prosenttia. Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan uusia henkilöautoja myytiin tammi-helmikuussa koko maassa runsaat 20 000. Kasvusta huolimatta määrä on edelleen selvästi pienempi kuin 2000-luvulla keskimäärin.

Suosikkimerkit pitävät

Autoalan Tiedotuskeskuksen mukaan suomalaisten suosikkiautomerkit ovat Toyota ja Volkswagen. Merkkien myyntimäärät ovat samat, ja ne vastaavat yhdessä neljänneksestä uusien autojen kauppaa.

Kolmanneksi suosituin merkki on Skoda, joka on kasvattanut osuuttaan voimakkaasti. Vuoden 2013 kahden ensimmäisen kuukauden aikana Skodia myytiin runsaat 1 100 kappaletta, mutta tämän vuoden alkukuukausina määrä nousi lähelle kahta tuhatta.

Myydyin yksittäinen malli oli Skoda Octavia, jonka myynti lähes kolminkertaistui. Octaviaa myytiin 1 353 autoilijalle. Eniten myyntiään kasvattanut malli oli Audi A3, jonka myynti viisinkertaistui 574:ään autoon.

Eniten markkinaosuuttaan on kasvattanut merkki oli Subaru. Merkin myynti lähes kolminkertaistui viime vuoden alulta, ja Subaruja myytiin 236 kappaletta.

Suurin markkinaosuuden menettäjä oli Fiat, jonka myyntimäärä romahti runsaasta sadasta alle kahteenkymmeneen.