Jelppiskodin lemmenpari pääsi yhteiseen kaksioon

Kehitysvammaiset ovat pitkään odottaneet uusien tilojen valmistumista Kotkansaarelle. Entisistä puuttuivat muun muassa omat vessat ja suihkut. Moderneista tiloista on päässyt nauttimaan tuleva hääpari Milla ja Esa.

Kotimaa
Milla Tuononen esittelee kihlattuaan Kotkan Jelppiskodissa.
Raine Martikainen / Yle

Kotkalaisen Jelppiskodin asukkaiden odotus palkittiin maanantaina, kun he pääsivät muuttamaan nykyaikaisiin tiloihin Kotkansaaren terveysaseman vastapäätä valmistuneeseen kerrostaloon.

Asukkaat ovat olleet tiiviisti mukana muuttotouhuissa, ja he ovat jopa valinneet sopivia tapetteja omiin huoneisiinsa. Milla Tuononen pääsi valitsemaan sisustusta yhdessä miesystävänsä Esan kanssa. Kihlapari on innoissaan uudesta kodistaan.

– Tykkään tästä asunnosta. Tämä on paljon isompi kuin entinen koti. Se on hyvä, että tässä on hellat, uunit ja kaikki, kertoo Milla Tuononen, joka nauttii ruuanlaitosta ja leipomisesta.

Tykkään tästä asunnosta. Tämä on paljon isompi kuin entinen koti.

Milla Tuononen

Nuoripari tutustui vanhassa Jelppiskodissa, ja kihlat he vaihtoivat vuonna 2011.

– Olemme olleet yhdessä siitä lähtien, kun miesystäväni muutti Jelppiskotiin. Olemme kihloissa ja menemme kohta naimisiin. Elämä jatkuu kuten aina ennenkin.

Entiset tilat Kotkansaaren Kaivokadulla sijaitsivat 100 vuotta vanhassa kerrostalossa.

– Siellä asukkailla ei ollut omia vessoja eikä omia suihkuja. Myöskään ilmanvaihto ei ollut niin hyvä. Nämä ovat nyt nykyaikaiset, hyvät ja isot tilat, kehuu Jelppiskodin toimitusjohtaja Johanna Lamminen.

Uudessa rakennuksessa on 14 asumispaikkaa ympärivuorokautisessa valvonnassa ja yksi tilapäispaikka. Osa asukkaista asuu kahdessa solussa, yhdessä kaksiossa ja yhdessä kolmiossa. Kahdeksan asuu Kotkansaarella itsenäisesti Jelppiskodin asunnoissa.

Kotkan Kehitysvammaisten Tuki ry:n omistama Jelppiskoti tarjoaa asumispalveluita noin 30 kehitysvammaiselle.