Mediatutkimuksen lehtori: Selitä Ukrainan tapahtumat lapsellesi, mutta suojele häntä pahimmalta

Ukrainan tapahtumat huolestuttavat ja pelottavat suomalaislapsia. Mediatutkimuksen lehtori uskoo vaikutuksen olevan suurin 11-15-vuotiaille, jotka ymmärtävät tapahtumien olevan lähellä.

Kuva: Derrick Frilund / Yle

Ukrainan kriisi vaikuttaa myös suomalaislapsiin. Mediatutkimuksen lehtori Jukka-Pekka Puro Turun yliopistosta sanoo, että eniten huolestuneisuutta ja pelkoa tilanne herättää 11-15-vuotiaissa lapsissa ja nuorissa.

– He näkevät, että teemaa lähestytään uutisissa Venäjän kautta. Kolmos-nelosluokkalainen koulussa tietää jo lähivaltiomme ja osaa päätellä, että kun puhutaan Venäjästä, puhutaan naapurimaasta. Alle 10-vuotiaalle tämä ei ole vielä millään tavalla selvää, Puro toteaa.

Mitä nuoremmasta lapsesta on kyse, sitä vahvemmin hän reagoi kuvalliseen materiaaliin, riippumatta siitä, onko kyse esimerkiksi elokuvakohtauksesta vai todellisesta tilanteesta.

– Nythän Ukrainan kriisi on ainakin vielä ollut kuvalliselta aineistolta huomattavasti lievempää kuin meillä aikaisemmin on ollut isoista luonnonkatastrofeista, esimerkiksi tsunamista.

Vanhempien reaktiot vaikuttavat

Huolestumisen lisäksi Ukrainan kuvat ja tapahtumat voivat pelottaa. Jukka-Pekka Puro muistuttaa, että jos uutisia katsotaan yhdessä, vanhempien omilla reaktioilla on suuri vaikutus siihen, miten lapsi ymmärtää tapahtumat.

Usein myös unohtuu, että tapahtumat olisi hyvä selittää lapselle. Yli 10-vuotias lapsi ymmärtää usein vanhempien olettamusta paremmin, mistä on kyse ja miksi asiat tapahtuvat.

– Jossakin määrin olisi hyvä käydä läpi pidempää historiallista jatkumoa. Meillä on ollut vuosikymmenten aikana huomattavasti uhkaavampiakin kriisejä, Puro huomauttaa.

Yllättävä visuaalinen materiaali erityisen haitallista

Jos kriisialueelta julkaistava materiaali on järkyttävää, vanhempien on hyvä koettaa suojella lasta pahimmalta materiaalilta.

10-vuotiaat ovat jo äärettömän ketteriä kulkemaan uutispalveluissa.

Jukka-Pekka Puro

– Yhdysvaltain kaksoistornien yhteydessä käytiin keskustelua siitä, kun lapset näkivät toistuvasti ihmisten putoavan torneista alas. Tämä on jälkiviisautta, mutta siinä vaiheessa olisi eittämättä pitänyt suojella lapsia paremmin.

Tilanne on nyt sama. Jos vanhemmilla on ajatus siitä, että uutislähetyksessa saattaa tulla järkyttävää materiaalia, on parempi jättää lähetys lapsen kanssa katsomatta. Verkkouutisoinnin kanssa tilanne on hankalampi. Nopeasti ja yllättäen eteen tulevat järkyttävät kuvat tai videot ovat Puron mukaan lapsille erityisen haitallisia.

– 10-vuotiaat ovat jo äärettömän ketteriä kulkemaan uutispalveluissa. Kansainväliset kuvanvälitystoimistot suoltavat jatkuvasti materiaalia, jota äärettömän nuoretkin jakavat toisille ajattelematta yhtään sen enempää.