Ärhäkkä influenssaepidemia on laantumassa Länsi-Pohjassa

Länsi-Pohjassa 30 ihmistä on joutunut hakeutumaan rajujen influenssaoireiden vuoksi sairaalahoitoon. Viisi potilasta on ollut tehohoidon tarpeessa. Tilanteen odotetaan rauhoittuvan lähiviikkojen aikana.

Terveys ja hyvinvointi
Terveyskeskuksen ovi
Karoliina Haapakoski / Yle

Ärhäkkä influessaepidemia on pikkuhiljaa taittumassa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueella. 30 ihmistä on joutunut hakeutumaan sairaalahoitoon tammikuun lopussa alkaneen influenssa-aallon aikana.

Kaikilla sairaalahoidossa olevilla potilailla on todettu sikainfluenssa, joka tyypilliseen tapaan aiheuttaa hengitysongelmia. Sikainfluenssa on kiusannut erityisesti alle 65-vuotiata työikäisiä, mutta sairaalassa on ollut myös lapsia.

– Viisi potilasta on ollut tehohoidossakin. Yleensä potilaalle tulee hengitys- ja hapettumisvaikeuksia. Keuhkot eivät toimi niin, että elimistö saisi riittävästi happea. Tilannetta joudutaan tehohoidossa avustamaan ja seuraamaan, infektiolääkäri Ulla Kaukoniemi selventää.

– Mutta onneksi kaikki meidän potilaat ovat kuitenkin toipuneet tästä tilanteesta, hän lisää.

Se on jotenkin sen viruksen ominaisuus, että se tykkää iskeä nuorempiin henkilöihin.

Ulla Kaukoniemi

Nuorten vitsaus

Kaukoniemi huomauttaa, että aikoinaan sikainfluenssavirus aiheutti hankalia taudinkuvia erityisesti nuorehkoille ja nuorille ihmisille.

– Se on jotenkin sen viruksen ominaisuus, että se tykkää iskeä nuorempiin henkilöihin.

Kaukoniemen mukaan ajatellaan myös niin, että iäkkäillä ihmisilllä olisi jo joidenkin aikaisempien, hieman samantyyppisten virusten aihettamaa suojaa, mutta nuorilla ihmisillä sitä ei ole.

– Ehkä on myös osittain sitäkin, että vuonna 2009 rokotettiin aika paljon sikainfluenssaa vastaan, josta on mahdollisesti jäänyt osalle potilaista jonkinlaista suojaa.

Rokotteita viimetingasssa

Kaukoniemi tähdentää, että tämänkertainen rokotus olisi suojannut virukselta melko hyvin, jos se vain olisi ollut otettuna.

– Suurimmalla osalla sairaalahoidossa olleilla potilailla ei ollut rokotussuojaa.

Tälle talvelle on ollut tyypillistä, että ihmiset ovat alkaneet ottaa rokotuksia vasta sen jälkeen, kun omalla alueella on alkanut ilmaantua sikainfluenssatapauksia. Nihkeys rokotuksia kohtaan juontaa osittain vuonna 2009 otettujen rokotteiden aiheuttamista narkolepsiatapauksista, mutta myös ihmisten asenteissa on korjattavaa.

Suurimmalla osalla sairaalahoidossa olleilla potilailla ei ollut rokotussuojaa.

Ulla Kaukoniemi

– Toisaalta influenssarokotusta on pidetty kautta aikojen vähän sellaisena suhteellisena rokotuksena. Kyllä kaikki ottaa jäykkäkouristusrokotuksen, mutta influenssasta ajatellaan, että se on vaatimaton tauti, enkä minä siihen koskaan sairastu, Kaukoniemi kiteyttää.

Kaukoniemen mukaan rokottamattomuuteen on lukuisia muitakin syitä. Esimerkiksi rokotekielteisyyttä on ollut enenevässä määrin ilmassa muitakin rokotteita kohtaan.

Pikkuhiljaa hiipumassa

Tällä hetkelläkin Länsi-Pohjan keskusairaalassa on influenssapotilaita hoidossa, mutta Kaukoniemi odottaa tilanteen helpottuvan muutaman lähiviikon aikana.

– Tammikuun viimeisellä viikolla tulivat ensimmäiset tapaukset. Influenssan odotetaan kestävän kuusi viikkoa. Alueellisia eroja tietenkin on, mutta kyllä tämän tilanteen pitäisi rauhoittua tässä parin, kolmen viikon sisällä.