Ukrainan jälkeen leimahtaa Transnistriassa?

Presidentti Martti Ahtisaaren kriisinhallintajärjestö CMI työskentelee Transnistriassa, joka on julistautunut itsenäiseksi Moldovasta. Virallisesti se kuuluu Moldovaan.

Ulkomaat
Mies tutkii sotamuistomerkkiä Chisinaun kaupungissa Transnistriassa.
Mies tutki sotamuistomerkkiä Tiraspolin kaupungissa Moldovassa syyskuussa 2013.EPA

Ukrainan levottomuudet saattavat levitä Transnistriaan, Venäjä-tutkija Arto Mustajoki kirjoittaa blogissaan (siirryt toiseen palveluun). Transnistria on Ukrainan naapurimaa, joka on yksipuolisesti julistautunut itsenäiseksi Moldovasta.

Väestöön kuuluu moldovalaisia, venäläisiä ja ukrainalaisia. Kutakin kansallisuutta on noin kolmasosa. Transnistriaa pidetään kuitenkin pääosin venäläismielisenä, ja maan johto haluaisi luoda valtioliiton Venäjän kanssa. Moldova on puolestaan länsimielisempi.

– Siellä ei voi tehdä yksiselitteistä jakoa. Se on maa, jossa on erilaisia mielipiteitä, ohjelmajohtaja Ville Brummer kriisinhallintajärjestö Crisis Management Initiativesta (CMI) (siirryt toiseen palveluun)kertoo.

Ukrainan ja Venäjän välinen konflikti on heijastunut myös Transnistriaan ja Moldovaan.

– Totta kai. Kyllähän se heijastuu koko Itä-Eurooppaan ja läntiseenkin Eurooppaan. Se tekee ihmiset hirveän epävarmoiksi, Brummer arvioi.

Ahtisaaren CMI toimii alueella

Presidentti Martti Ahtisaaren perustama on työskennellyt Transnistriassa pari vuotta.

– Meillä on mukana ihmisiä joka puolelta sitä maata ja yhteiskuntaa. He ovat mukana toiminnassa yksityisihmisinä. Me autamme heitä miettimään, minkälaisia ratkaisuja konfliktiin voisi löytyä. Sen jälkeen ehdotuksia kerrotaan virallisille välittäjille, ohjelmajohtaja Ville Brummer CMI:stä kertoo.

Välittäjiä ovat Venäjä, Ukraina, Etyj, EU ja Yhdysvallat. Ne käyvät neuvotteluja 5+2-kokoonpanossa kiistakumppanien kanssa.

– Liittoumat ovat osaksi ideologisesti, osaksi sattumanvaraisesti muotoutuneita. Käytännössä ne liittyvät kaupankäyntiin, eli mihin sitä suunnataan, kielikysymyksiin, eli mikä on eri kielten virallinen status ja miten niitä opetetaan koulussa ja identiteettikysymyksiin, Brummer selittää.

Maassa on osittain Moldovalta perittyjä, osittain itse muodostettuja osin päällekkäisiä järjestelmiä, esimerkiksi terveydenhuollossa. CMI työskentelee tällaisten käytännön kysymysten ratkaisemiseksi.

– Tarjotaan tilat kokouksille, järjestetään kokoukset, suunnitellaan kokoukset yhdessä osapuolten kanssa ja fasilitoidaan [helpotetaan, edistetään] keskusteluja.

Brummer huomauttaa, että virallisissa keskusteluissa osapuolet joutuvat usein edustamaan ennaltamäärättyä kantaa, eikä keskustelu silloin välttämättä ole luovaa tai rakentavaa.

– Me tarjoamme tilan, jossa voi keskustella asioista vapaammin, ohjelmajohtaja Ville Brummer sanoo.

Päivitetty klo 2.04: Korjattu kuvatekstiä - Chisinau sijaitsee Moldovassa, ei Transnistriassa.