Hyppää sisältöön

Kokkolan oopperakesä löysi Kurt Weillin harvinaisen teoksen

Viime kesänä taukoa pitänyt Kokkolan Oopperakesä valloittaa heinäkuussa Ykspihlajan toimitalon. Festivaalin pääteos on Kurt Weillin säveltämä Der Silbersee.

Annika Mylläri, Anu Komsi ja Herman Wallén Ahti Karjalainen - elämä Kekkonen ja teot -oopperan harjoituksissa vuonna 2012. Kuva: Yle / Kalle Niskala

Kokkolassa järjestetään ensi kesänä taas oopperafestivaali. Kokkolan Ooppera esittää saksalaissäveltäjä Kurt Weilin musiikkiteoksen. Der Silbersee eli Hopeameri nähdään Ykspihlajan toimitalolla 24.-27.7. Teoksen johtaa tuttuun tapaan Sakari Oramo. Ohjauksesta vastaavat sopraano Anu Komsi ja elokuvaohjaaja Juho Kuosmanen. Saksalaissäveltäjän harvemmin esitetty tarina kertoo ihmissuhteista lama-ajan kourissa.

– Komsin nuottihyllystä löytyi Ykspihlajaan ja Kokkolan rannoille sopiva teos "Hopeameri", jossa Weillin musiikki on lyyrisimmillään vuonna 1933. Aika pian ensi-illan jälkeen natsit nousivat valtaan ja teos kiellettiin ja Weill lähti maanpakoon. En tiedä onko teosta esitetty Suomessa, mutta ei ainakaan pitkään aikaan, toisin kuin Weillin muita töitä kuten Kolmen pennin oopperaa ja Mahagonnya. Silberseen libretisti on Georg Kaiser ja teksti puhuttelee yleismaailmallisilla vihan rakkauden ja pelon teemoilla. Lauluroolit ovat selvästi oopperamaisempia kuin Weillin myöhemmässä tuotannossa, kirjoittaa Anu Komsi West Coast Kokkola Operan Facebook-sivuilla. (siirryt toiseen palveluun)

Kokkolan ooppera juhlii 10-vuotistaivaltaan vuonna 2015. Silloin näyttämölle tuodaan tapausta varten sävellettävä ooppera Harrbådan neidosta sekä Sibeliuksen ooppera Neito tornissa. Harrbådan neidosta libreton kirjoittaa Jusa Peltoniemi, oopperan säveltää Seppo Pohjola.

Viime kesänä oopperaa ei Kokkolassa nähty aikataulullisista ja taloudellisista syistä johtuen. Aiemmin järjestäjät ennakoivat, että myös vuonna 2014 kesäoopperaa pitää taukoa, nyt tauko jäikin suunniteltua lyhyemmäksi. West Coast Kokkola Opera järjesti kuitenkin festivaaliviikon marraskuussa 2013. Viikon pääteos oli Benjamin Brittenin Pieni Nokipoika.

.
.