Oikeusapua tarjotaan pian videoneuvottelun kautta

Etelä-Savon oikeusaputoimisto aloittaa lisäpalvelun, joka mahdollistaa asianajajan kanssa keskustelun videneuvottelulaitteen avulla. Etelä-Savossa kokeiluun lähtee kahdeksan kuntaa.

Kotimaa
Nuori nainen käyttää tietokonetta.
Petra Piitulainen / Lehtikuva

Etelä-Savossa saa pian asianajajan apua tietokoneen ruudun välityksellä. Etelä-Savon oikeusaputoimisto ottaa käyttöön lisäpalvelun, jonka avulla oikaisaputoimiston asiakkaat saavat yhteyden asianajajaan tai edunvalvojaan videoneuvottelulaitteiden välityksellä. Videokuvan lisäksi käytössä on dokumenttikamera.

- Tällä pyritään vähentämään asiakkaiden matkustustarvetta oikeusaputoimistoon. Lisäksi esimerkiksi puhelinkeskustelussa voi joskus tulla väärinkäsityksiä esimerkiksi joidenkin asiakirjojen kohdalla. Nyt paperin voi näyttää asianajajalle ruudun kautta, kertoo Etelä-Savon johtava julkinen oikeusavustaja Juha Kärki.

Kokeilu vauhtiin huhtikuussa

Hanke on osa valtiovarainministeriön etäpäpalveluhanketta. Esimerkiksi Etelä-Pohjanmaan sekä Keski-Suomen oikeusaputoimistot ovat jo aiemmin ottaneet palvelun käyttöönsä. Nyt Etelä-Savossa kokeiluun lähtevät Sulkava, Juva, Kangasniemi, Puumala, Rantasalmi, Savonlinna sekä todennäköisesti Mikkeli.

- Meille on tullut tänne toimistolle muutama viikko sitten laitteet, ja joihinkin kuntiin on tullut myös. Sitten huhtikuussa palvelu aloiteitaan käytännössä, Kärki kertoo.

Ajanvarauksen yhteydessä tarkistetaan onko asiakkaan kohdalla mahdollista hoitaa asia videoneuvottelulaitteen kautta. Etäpalvelulaitteita voi olla esimerkiksi kunnanvirastossa.

- Siellä on sitten rauhallinen huone, jossa hoitaa asiaa. Työntekijöitä koulutetaan avamaan yhteys, jotta se voidaan asiakkaalle auttaa auki, Kärki kertoo.

Haasteena turvallinen yhteys

Tulevaisuudessa asianaja tai edunvalvoja saattaa olla tavoitettavissa jopa kotikoneelta. Kehittelussä on videopuhelusovellus, jonka voisi avata kotikoneelta.

- Siinä haasteena on vain se, miten onnistua luomaan turvallinen yhteys. Tai miten asianajaja tietää kuka ruudun toisella pulen todella on. Nämä pitää turvata, Kärki painottaa.