1. yle.fi
  2. Uutiset

Halpa sähkönhinta pörssissä ei laske välttämättä kuluttajahintoja

Sähkömarkkinoilla alhainen pörssihinta siirtyy harvoin kuluttajahintoihin. Sähkön hinta on keskimäärin laskenut vain puoli senttiä kilowattitunnilta viimeisen vuoden aikana, vaikka pohjoismaisessa sähköpörssissä sähkön hinta on laskenut noin pari senttiä kilowattitunnilta. Myyjien mukaan kuluttajahintoja ei ole käytännössä mahdolista laskea nopeasti.

Kotimaan uutiset
Martti Muukkonen
Martti Muukkonen pienentää sähkönkulutusta polttamalla takassa tulta päivittäin kun pakkasta on enemmän kuin -10 astetta. Jarmo Honkanen / Yle

Toiseksi lauhin helmikuu noin sataan vuoteen on näkynyt monen sähköllä lämmittävän omakotiasujan kulutuksessa. Esimerkiksi allekirjoittaneen helmikuun sähkönkulutus oli peräti neljänneksen pienempi kuin tammikuussa. Ero syntyi vaikka tammikuussa takassa paloi tuli ainakin pari kertaa viikossa ja helmikuun aikana takkaa lämmitettiin vain kerran.

Yleisesti kuluttajalla on olemassa muutama keino säästää sähkölaskuissa. Ensimmäinen keino on etsiä se halvin sähkötarjous ja toiseksi pienentää omaa kulutusta. Tarkasti sähkönkulutusta seuraava käyttäjä voi pienentää sähkölaskua laittamalla takkaan tulen kun pakkasmittari alkaa laskea.

- Pikkupakkasella kun mittari laskee -10 asteeseen ja jos tuntuu, että kiristyy niin me silloin poltetaan takassa tulta joka päivä. Sitten kun alkaa lauhtua niin sitten lopetetaan se lämmittely, ettei tarvitse tuulettaa harakoille.

Hinta reagoi hitaasti pörssimuutoksiin

Pohjoismaisen sähköpörssin kilowattihinta on ollut viimeisen vuoden aikana jopa pari senttiä alempi kuin aiempina vuosina. Hinnanlasku ei kuitenkaan ole siirtynyt kuluttajahintoihin, vaikka pienoista laskua sentään on nähtävissä tarjoussähkön hinnoissa.

Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan Juha Naukkarisen mukaan kuluttajahintojen hitaalle reagoinnille löytyy pari selkeää syytä.

- Siinä on muutamia ongelmia. Tietysti jos on tämmöinen pidempiaikainen sopimus tai toistaiseksi voimassaoleva sopimus niin sähköyhtiö on joutunut jo turvaamaan sen hankintansa ehkä hiukan eri hintatasolla kuin mitä se pörssihinta on tänä päivänä. Toinen ongelma on se, että yhtiöt joutuvat aina kirjallisesti ilmoittamaan hintamuutoksista. Se voi myös johtaa siihen, että hinnat eivät seuraa näitä pörssihintamuutoksia kuin vois.

Naukkarinen kiistää sen näkemyksen, että sähköyhtiöt keräisivät omistajilleen tuloja. Naukkarisen mukaan esimerkiksi viime vuosien siirtohintojen hinnannousu johtuu lähinnä veroista.

- Suurin vaikutus on energiaverojen korotuksilla, sähköverojen korotuksilla ja ne kerätään verkkohinnoittelun yhteydessä. Tätä eivät asiakkaat tavallaan osaa erottaa. Ehkä olisi parempi, että ne erotettais kokonaan toisistaan niin sitten osattaisiin paremmin seurata tätä siirtohinnoittelua, sanoo Juha Naukkarinen.

Naukkarinen myös muistuttaa, että tulevaisuudessa siirtohintoihin tulee vaikuttamaan varmuudella toimitusvarmuuden parantamistoimet.

Tarjolla myös pörssiin sidottua sähköä

Moni sähköyhtiö tarjoaa nykyisin myös pörssihintaan sidottua sähkösopimusta jossa spot-hinta määräytyy pääsääntöisesti kuukauden energian keskihintana. Hintaan lisätään pieni marginaali myyjän kuluihin.

- Se tietysti lisää hiukan ostajan riskitasoa, mutta pidemmän päälle noin teoreettisesti se tulee ehkä hieman edullisemmaksi lopulta kuin tämmöiset toistaiseksi voimassa olevat tai määräaikaiset sopimukset, opastaa Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen.

Tällainen pörssihintaa seuraava sähkösopimus vaatii sietokykyä, koska kylminä talvikuukausina voi sähkölaskun suuruus harmittaa, mutta vastavuoroisesti kesällä lasku voi olla hyvinkin pieni.

Lue seuraavaksi