Venäjä on saartanut Ukrainan aluksia – uhkavaatimuksesta ristiriitaisia tietoja

Uutistoimisto Interfax on välittänyt maanantaina ristiriitaisia tietoja Venäjän Mustanmeren laivaston mahdollisesti tekemästä uhkavaatimuksesta.

Ukraina
Venäjän merivoimien alus Sevastopolin lahdessa Krimin niemimaalla.
Venäjän merivoimien alus Sevastopolin lahdessa Krimin niemimaalla maanantaina.Filippo Monteforte / AFP

Venäjän Mustameren laivasto on saartanut Ukrainan laivaston alukset Sevastopolin lahdessa, Ukrainan virkaa tekevä presidentti Oleksander Turtšinov väittää. Hänen mukaansa myös venäläisjoukkojen määrä Krimin alueella kasvaa jatkuvasti. Hän vetoaa Venäjään, jotta se lopettaisi vihamielisyytensä ja "merirosvouden".

Uutistoimisto Interfax on välittänyt maanantaina ristiriitaisia tietoja Venäjän Mustanmeren laivaston mahdollisesti tekemästä uhkavaatimuksesta. Ensin Interfax kertoi Ukrainan puolustusministeriön nimettömään lähteeseen nojautuen, että Venäjä vaatisi Ukrainan Krimin joukkoja antautumaan klo 05.00 mennessä Suomen aikaan. Elleivät joukot antautuisi, sen yksikköihin tehtäisiin rynnäkkö.

Pari tuntia myöhemmin Interfax kuitenkin kertoi, että Venäjän Mustanmeren laivasto kiistää esittäneensä uhkavaatimuksen. Nimettömänä pysyttelevä laivaston edustaja sanoi Interfaxille, että tieto on "hölynpölyä". Myös Venäjän puolustusministeriön virallisen edustajan mukaan puheet uhkavaatimuksista ovat "silkkaa pötyä".

Ylen kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoi aiemmin, että noin kolmannes Ukrainan Krimin niemimaalla sijaitsevista joukoista on pysynyt uskollisena Kiovan hallitukselle.

– Eilisestä asti on annettu ymmärtää, että kaikki Krimin strategiset sotilas- ja siviilikohteet on saatu aluejoukkojen ja Venäjän joukkojen hallintaan. Nyt ilmeisesti on niin, että ainakin noin kolmannes eli jopa kaksituhatta sotilasta on kieltäytynyt liittymästä näihin joukkoihin ja kapinoi. Heitä juuri koskee tämä uhkavaatimus, kirjeenvaihtaja Marja Manninen kertoi Krimin niemimaalta.

Yhdysvaltain ulkoministeriö on todennut antamassa lausunnossaan, että mikäli Venäjän uhkailut voimankäytöstä Ukrainan joukkoja vastaan osoittautuisivat tosiksi, se tarkoittaisi tilanteen kehittymistä vaaralliseen suuntaan.

Lähteet: AFP, AP, Reuters, Yle Uutiset