Sotilasasiantuntija: Krimillä leikitään tulella

Presidentti Vladimir Putinin Karjalan Kannaksella seuraamista sotaharjoituksista ei kannata Suomessa huolestua, arvioi everstiluutnatti Pentti Forsström.

Ukraina
Pentti Forsström
Pentti ForsströmYle

Venäläisen uutistoimiston Krimiltä maanantaina välittämä tieto uhkauksista ja niiden kiistämisistä vaikuttavat informaation käyttämiseltä tiettyihin tarkoituksiin, arvioi evestiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Hänen mukaansa epäselväksi jää keneltä tiedot ovat lähtöisin ja keitä vastaan ne on tarkoitettu. Kyse voi olla Venäjän pelistä, Ukrainan pelistä tai jonkun muun pelistä.

Uutistoimisto Interfax kertoi Ukrainan puolustusministeriön nimettömään lähteeseen nojautuen, että Venäjä vaatisi Ukrainan Krimillä olevia joukkoja antautumaan ensi yönä kello 5:een mennessä. Elleivät joukot antautuisi, yksiköihin tehtäisiin rynnäkkö.

Myöhemmin Venäjän Mustanmeren laivasto kiisti esittäneensä uhkavaatimuksen ja kuvasi sitä "hölynpölyksi". Krimiltä on myös kerrottu, että venäläiset vaatisivat kahden saartamansa sotalaivan antautumista.

- Tulella leikitään, Forsström sanoo.

Jos ukrainalaisten ja venäläisten välille syntyy levottomuuksia, ovat voimasuhteet aivan eri luokkaa, ja lopputulos lienee selvä, sanoo Forsström. Hän sanoo kuitenkin, ettei usko, että ensi yönä rytisisi.

Hän näkee kuitenkin merkkejä on siitä, että Krimin asema Ukrainan osana on nyt valinkauhassa. Venäjä selvästi välillisesti tukee meneillään olevaa kehitystä, arvioi Forsström.

Putin seurasi ylipäällikkönä Kannaksen sotaharjoituksia 

Everstiluutnantti Forsström ei usko, että presidentti Vladimir Putinin Karjalan Kannaksella seuraamista sotaharjoituksista pitäisi Suomessa huolestua. Putin oli sotavoimien ylipäällikkönä seuraamassa harjoituksia.

Forsströmin mukaan Putin näyttää arvioineen tilanteen niin, että tilanne Ukrainassa on rauhallinen ja hän voi lähteä rauhassa pohjoiseen.