Venäjän YK-lähettiläs: Janukovitš pyysi Putinilta sotilaita Ukrainaan

Venäjän YK-lähettilään mukaan Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitš oli kirjallisesti pyytänyt sotilaallista apua Venäjän presidentiltä Vladimir Putinilta.

Ulkomaat
Viktor Janukovitsh
Viktor JanukovitshAlain Jocard / Lehtikuva

Ukrainan syrjäytetty presidentti Viktor Janukovitš pyysi Venäjältä sotilaita palauttamaan Ukrainaan lain ja järjestyksen, Venäjän YK-lähettiläs kertoi YK:n turvallisuusneuvostossa maanantai-iltana.

Vitali Tšurkinin mukaan Janukovitš oli lähettänyt Venäjän presidentille Vladimir Putinille joukoista kirjallisen pyynnön.

Tšurkin luki kirjettä ääneen ja esitteli sitä neuvostolle.

– [Ukrainassa] tapahtuu länsimaiden vaikutuksesta avoimia terrori- ja väkivallantekoja. Ihmisiä ahdistellaan kielen ja poliittisten syiden takia. Tämän vuoksi pyydän Venäjän presidenttiä Vladimir Putinia käyttämään Venäjän asevoimia Ukrainassa legitimiteetin, rauhan, lain ja järjestyksen sekä vakauden palauttamiseksi ja puolustamaan Ukrainan kansaa.

Tšurkinin mukaan hänellä oli lupa kirjallisen pyynnön esittelemiseen. Pyynnössä Janukovitš esitteli itsensä "laillisesti valituksi edustajaksi". Janukovitš myös kirjoitti uskovansa, että Ukraina on sisällissodan partaalla.

Janukovitš pakeni Venäjälle syrjäyttämisensä jälkeen. Perjantaina hän sanoi, ettei pyytäisi Venäjältä sotavoimia Ukrainaan.

Lähteet: Reuters, AP