Sanna Ukkola: Pravdan lapset

Vanhan sanonnan mukaan sodan ensimmäinen uhri on totuus.

Sanna Ukkola
Sanna Ukkolan blogikuva.
Sanna Ukkola. Veikko Somerpuro.

Nuoren miehen silmien alla on tummat varjot, silmissä epätoivoinen katse. Kapeakasvoinen nuorukainen on miltei kätkeytynyt mustan pilottitakkinsa sisälle. Nuori Vladislav kertoo, kuinka Ukrainan oppositio tarjosi hänelle rahaa sala-ampujana toimimisesta Kiovan mellakoissa.

"Yhdysvalloista, Saksasta ja eri maista tulee palkkasotureita – heillä on kaikilla samanlaiset univormut. Kiovan mielenosoitusten johtajat sullovat ihmisiä kellariin ja tappavat heidät", Vladislav kuvaa länsimaalaisten raakuuksia.

Venäjän valtion rahoittama Russia 24 -kanava näytti Vladislavin järkyttävän tunnustuksen –mutta kaikki eivät vakuuttuneet. Lännessä sitä epäillään tekaistuksi.

*Vaikka Ukraina on vasta *sodan kynnyksellä, propagandasota riehuu Venäjällä jo täydellä voimalla. Viikonloppuna Kremlin pyörittämä media teki kaikkensa saadakseen Venäjän tunkeutumisen Krimille näyttämään oikeutetulta.

Tiedonvälitys ja propaganda kietoutuvat suloisena sekamelskana toisiinsa.

Sanna Ukkola

Eturivin poliitikkoja kiikutetaan tv-kameroiden eteen vannomaan kuorossauskollisuuttaan Putinille ja kannattamaan venäläisten suojelua Ukrainassa. Poliittisia vastustajia kutsutaan terroristeiksi ja fasisteiksi. Maidanin mielenosoittajat leimataan uusnatseiksi ja äärioikeistolaisiksi russofobeiksi, heidän voittonsa laittomaksi vallankaappaukseksi. Venäläinen uutiskanava RT kertoo, kuinka länsi veljeilee uusnatsien kanssa ja kuinka sadattuhannet ukrainalaiset pakenevat humanitaarista kriisiä Venäjälle.

Venäjän internetiä valvova virasto estää pääsyn tietyille nettisivustoille, jotka uutisoivat riippumattomasti Ukrainan tilanteesta. Väitteiden mukaan venäläiskanavat esittävät kuvia Maidanin mellakoista Krimin tapahtumina.

*Venäläisessä mediassa *syyllinenkin on selvä: Kiovan mellakat aloittanut oppositioliike – ja länsi.

"Putin on vain askeleen päässä maailmanvallasta", uutisoi Venäjän suurin iltapäivälehti Komsomolskaja Pravda.

Kiova ja Krim ovat sakeanaan tiedonvälityksen ammattilaisia, toimittajia, mutta tiedonvälitys ja propaganda kietoutuvat suloisena sekamelskana toisiinsa.

Tapahtumista saa täysin erilaisen kuvan riippuen siitä, mitä tiedotusvälinettä seuraa.

*Venäjän propaganda *on niin kovaa ja räikeää, että se näyttää yhä vahvemmin sotilaallisen strategian osalta. Putinin käsitykset tiedonvälityksestä ovat peräisin Neuvostoliitosta ja KGB:ltä. Näyttää yhä selvemmältä, että Venäjä tähtää suurvalta-asemansa palauttamiseen ja aseelliseen konfliktiin.

Vanhan sanonnan mukaan sodan ensimmäinen uhri on totuus.

Sanna Ukkola
Kirjoittaja on A-studion politiikan toimittaja