Forsström: Venäjä ja Ukraina tarvitsevat toisiaan – "Toivottavasti kukaan ei sytytä tulitikkua"

Venäjä ja Ukraina ovat toisilleen tärkeitä kumppaneita. Nyt tarvitaan pikaisia toimia tilanteen rauhoittamiseksi, sanoo everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta.

Aamu-tv
Everstiluutnantti Pentti Forsström.
Everstiluutnantti Pentti Forsström perkasi Aamu-tv:ssä läpi Ukrainan kriisin tuorempia käänteitä. Mikä oli väitetyn uhkavaatimuksen takana?

Everstiluutnantti Pentti Forsström Maanpuolustuskorkeakoulusta pitää hyvin epätodennäköisenä, että Venäjä lähtisi levittämään joukkojaan Krimiltä muualle Ukrainaan, sillä Venäjällä ja Ukrainalla on hänen mukaansa ollut perinteisesti syvä yhteistyösuhde.

– Ne ovat tärkeitä kumppaneita huolimatta poliittisista järjestelmistä. Venäjä ja Ukraina tarvitsevat toisiaan myös jatkossa. Aika näyttää, miten nämä suhteet palautetaan, ja minkälaisiksi ne järjestyvät, Forsström sanoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Forsström toivoo pikaisia neuvotteluja Venäjän ja Ukrainan kesken.

– Tilanne on hyvin tulehtunut ja näyttää, että Ukrainan alueella tulehtuu edelleen. Siinä suhteessa täytyisi saada pikaisia toimia, jotta tilanne rauhoittuisi niin Ukrainassa kuin kansainvälisessä politiikassa.

Tänä aamuna tilanne Krimillä on ollut väitetystä Venäjän uhkavaatimuksesta huolimatta rauhallinen.

– Tilanne on rauhallinen, mutta tunteet ovat pinnassa. Kyllä siellä ruutitynnyri on olemassa. Toivotaan ettei kukaan nyt sytytä tulitikkua, Forsström sanoi.

"Venäläisjoukkoja Krimillä tuskin kasvatettu viime päivinä"

Forsström epäili tietoja, joiden mukaan venäläissotilaat olisivat vallanneet rajatarkastuspisteen Venäjän ja Krimin niemimaan välissä ja kaksi Ukrainan sota-alusta olisi maanantaina illalla vallattu.

Hän arvelee, että Krimillä olisi alun perinkin ollut 16 000 venäläistä sotilasta, eikä joukkoja siellä olisi viime päivinä kasvatettu.

– Se edellyttää aika monta lentosuoritusta tai laivojen käyntiä Krimin satamissa, joilla 16 000 sotilasta olisi siirretty Krimille, se olisi kyllä tullut kansainvälisistä tiedotusvälineistä ilmi.

Myöskään Venäjän sotaharjoitukset lähellä Suomen rajaa eivät Forsströmiä huoleta.

– Tämä on ihan normaalia toimintaa, jota asevoimat tekevät ympäri maailmaa.