1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Asiantuntijat pohtivat Venäjälle asetettavia pakotteita – Venäjä voi vastata samalla mitalla

Venäjän ja Ukrainan konflikti haittaa niin Euroopan kuin Venäjänkin taloutta, mutta konfliktin hillitsemiseksi asetettavilla pakotteilla tuskin on suurtakaan vaikutusta itse tapahtumiin. Etenkin Yhdysvalloissa on voimakas sisäpoliittinen paine asettaa Venäjälle pakotteita.

Ulkomaat
Vesa Engdahl ja Tohtori Pekka Sutela
Moskovan pörssi sukelsi eilen ja ruplan arvo laski. Tohtori Pekka Sutela ja päästrategi Vesa Engdahl kertovat, mitä seuraamuksia Ukrainan kriisistä voi olla Venäjän taloudelle.

Venäjä miehittää ystävällismielistä naapurimaata ja on liittämässä osia siitä itseensä. Eurooppa ja Yhdysvallat ovat reagoimassa tähän tosiseikkaan, pohdiskeli Venäjä-asiantuntija, valtiotieteen tohtori Pekka Sutela Ylen aamu-tv:n haastattelussa.

Sutelan mukaan Venäjään kohdistuvia pakotteita harkitaan ja pakotevalikoimaan voivat kuulua mm. eräille venäläisille virkamiehille asetettava viisumikielto, mikä vaikeuttaa heidän matkustamistaan. Eräiden venäläisten Euroopassa oleva omaisuus voidaan myös takavarikoida.

EU-johtajat kokoontuvat päättämään sanktioista torstaina. Sanktioiksi on esitetty myös Venäjään kohdistuvia vienti- ja tuontirajoituksia sekä Venäjän sulkemista pois G8-maiden ryhmästä.

Pekka Sutela arveli, etteivät pakotteet juurikaan vaikuta Venäjän toimintaan, mutta jotakin on tehtävä.

Erityisesti Yhdysvalloissa presidentti Barack Obamalla on kova sisäpoliittinen paine toimia, koska hänen katsotaan olleen toimeton Syyrian tapauksessa.

Venäjä asettaa omat sanktiot

Sutelan uskoo, että Venäjä vastaa lännen pakotteisiin omilla pakotteillaan. Hän arvelee, että Venäjä yrittää tuolloin haitata lännen vientiä Venäjälle kaikin keinoin, joskin kuitenkin niin, että toimet pysyvät Maailman kauppajärjestön WTO:n sääntöihin.

On oletettavaa, että kaiken tämän seurauksena Venäjän talous ei tänä vuonna kasva lainkaan.

Tämä heijastuu myös Suomeen, sillä ruplan arvo heikkenee, eikä sillä ole enää ostovoimaa. Suurin vaikutus on Kaakkois-Suomessa.

Keskusteluun osallistunut S-Pankin päästrategi Vesa Engdahl pelkää, että kriisi pysäyttää EU:n ja Suomen orastavan talouskasvun.

Venäjällä toimiville suomalaisyrityksille tilanne on hankala, sillä yritykset tekevät raaka-ainehankintansa euroilla tai dollareilla, mutta myynti tapahtuu ruplissa. Tästä seuraa, että liiketulos heikkenee.

Sulkeeko Venäjä kaasuhanan?

Asiantuntijat pohtivat myös mahdollisuutta, että Venäjä lopettaa kaasutoimitukset Ukrainan kautta Eurooppaan.

Asiantuntijat pitivät tätä äärimmäisen epätodennäköisenä, koska Venäjä saa suuren osan vientituloistaan kaasun ja öljyn myynnistä. Jos niin käy, koskisi tämä pahimmin Itä-Euroopan kotitalouksia, jotka käyttävät juuri venäläistä kaasua, ja joilla ei ole mahdollisuutta siirtyä käyttämään muita energiamuotoja.

Suomi ei ole kovin riippuvainen Venäjän kaasusta. Suomessa toki kaukolämpölaitokset ja teollisuus käyttävät kaasua, mutta niillä on valmius siirtyä käyttämään muuta energiaa, sanoo Pekka Sutela.

Lue seuraavaksi